Na tri beogradske otvorene tržnice moguće korišćenje kartica

Gotovina još uvek glavno sredstvo plaćanja na pijacama

SrbijaU fokusu

10.5.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Gotovina još uvek glavno sredstvo plaćanja na pijacama Gotovina još uvek glavno sredstvo plaćanja na pijacama
Kada su na pijačne tezge stigli prvi aparati za kartice, i prodavci i kupci bili su pomalo zbunjeni. Oni koji su tu praksu prihvatili,... Gotovina još uvek glavno sredstvo plaćanja na pijacama

Kada su na pijačne tezge stigli prvi aparati za kartice, i prodavci i kupci bili su pomalo zbunjeni. Oni koji su tu praksu prihvatili, zadovoljni su. Oni drugi imaju svoje argumente zašto su sigurniji sa gotovinom u novčaniku.

Ne može svako da bude šampion. Neda Jovanović je prošle godine dobila tu titulu, a i ove godine joj se smeši. Njena tezga već je pobednička zato što je na njoj najviše kupaca platilo karticom.

“Mogućnost bezgotovinskog plaćanja ovde na pijaci traje već godinu i po dana i solidan je promet putem plaćanja platnim karticama, svi smo uglavnom zadovoljni i prodavci i potrošači tako da jedno 30 odsto prometa ide putem kartice“, istakla je Neda Jovanović, piše RTS.

Ipak, izgleda da je sve stvar navike. Kupci na pijacama podeljenog su mišljenja – pojedini u prodavnicama plaćaju karticama, a na pijacama u gotovini, dok bi neki voleli da se plaćanje karticama uvede na svim pijacama.

Projekat digitalizacije beogradskih pijaca prošle godine je u prvom krugu obuhvatio tri pijace – Kalenić, Đeram i Palilulsku. Učestvovalo je 50 zakupaca, od koji je 70 odsto nastavilo da pruža uslugu bezgotovinskog plaćanja.

„Uskoro će početi drugi krug projekta digitalizacije koji će pored pomenutih pijaca obuhvatiti i pijacu blok 44, stari Merkator i Zemunsku pijacu, gde će biti u ponudi 50 POS terminala i kao u prvom krugu biti isti uslovi, dakle, da će pijačni prodavci moći potpuno besplatno da koriste zakup POS terminala“, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije.

Ona je naglasila da prodavac nije u obavezi da uvede plaćanje karticom.

“Svakako, bolje je imati opciju više, pa da kupac može da bira kako će platiti. Naravno, pod uslovom da ima para”, zaključila je Ocokoljić.

 • jevtić

  10.5.2023 #1 Author

  Mislim da će tako još dugo i ostati…plaćanje gotovinom

  Odgovori

 • SUZI

  10.5.2023 #2 Author

  Nekako je uz pijacu uvek isla gotovina, karticom se placalo po radnjama, ljudi se ne mogu jos navici na to.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  10.5.2023 #3 Author

  Navike su cudo…

  Odgovori

 • Maky

  10.5.2023 #4 Author

  Svakako je bolje imati opciju vise sto se tice placanja…

  Odgovori

 • MAJA

  11.5.2023 #5 Author

  Tako treba da ostane, treba i nesto da se neguje od tradicije

  Odgovori

 • CIGI

  14.5.2023 #6 Author

  Pijaca bi izgubila draz placanjem karticom

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.