Održana konferencija o izazovima e-trgovine

Građani sve više kupuju preko interneta, ali i dalje najčešće plaćaju kešom

BankePoslovanjeSrbija

5.7.2023 16:31 Autor: Milica Rilak 9

Građani sve više kupuju preko interneta, ali i dalje najčešće plaćaju kešom Građani sve više kupuju preko interneta, ali i dalje najčešće plaćaju kešom
Tokom 2022. godine u Srbiji je zabeležen novi rekord u domenu elektronske trgovine, pa je broj bezgotovinskih transakcija karticama i elektronskim novcem premašio 42... Građani sve više kupuju preko interneta, ali i dalje najčešće plaćaju kešom

Tokom 2022. godine u Srbiji je zabeležen novi rekord u domenu elektronske trgovine, pa je broj bezgotovinskih transakcija karticama i elektronskim novcem premašio 42 miliona i dostigao vrednost od 1,2 milijarde evra. Jasno je da takav vid trgovine kontinuirano pokazuje trend rasta, a jedna od ključnih tema ovog digitalnog ekosistema je sprečavanje sive ekonomije u internet trgovini.

To je jedna od poruka sa treće Let’s talk e-Comm konferencije koju je organizovala eCommerce Asocijacija Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

Pomoćnik ministra u ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović je u uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo zbog rasta broja bezgotovinskih transakcija, ali i podsetio da se „nažalost“ i dalje više od polovine plaćanja u zemlji obavlja uz pomoć gotovog novca.

U kontekstu borbe protiv nelegalne trgovine na internetu, za šta je nadležna tržišna inspekcija u okviru ministarstva, istakao je da je u poslednje tri godine pokrenuto više od 700 slučajeva i intervencija upravo u tom domenu.

Opisao je i sa kakvim izazovima se suočavaju tržišni inspektori kada treba pronaći počinioce, ali i obezbediti dokaze za njihovo dalje gonjenje.

Žarko Malinović / Foto: Biznis.rs

„Neverovatno je kako se sve dovijaju nelegalni trgovci – od onih koji protivzakonito prodaju rezani duvan, pa na sud donose potvrde članova porodice, čak i od dece, da je roba oduzeta od njih bila za ličnu upotrebu, sve do onih koji tvrde da su nekoliko desetina farmerki našli na ulici“, ispričao je Malinović.

Jedna grupa je, prema njegovim rečima, pošiljke naručene preko interneta dostavljala pod imenom načelnika policije iz svoga grada, dok su kao adresu pošiljaoca stavljali adresu policijske stanice.

„Zbog toga smo insistirali na izmenama i dopunama poštanskog zakona, kako bi nivo identifikacije pošiljalaca bio podignut na viši nivo“, ispričao je Malinović.

Prema njegovim rečima, zato je važno uskladiti rad različitih državnih organa i raditi analize sudske prakse.

„Privreda bi trebalo da radi na samoregulaciji i uspostavljanju zajedničkog etičkog standarda na tržištu“, ocenio je Malinović.

Mirjana Vučićević iz Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS ukazala je da se smanjuje trend trgovine neregistrovanim dijetetskim suplementima, što je pokazala i analiza tog tržišta preko Facebook i Instagram stranica.

„Udeo trgovine neregistrovanim dijetetskim suplementima na tržištu nelegalne internet trgovine smanjen je sa 60 na 40 odsto u 2023. u odnosu na 2019. godinu. To je rezultat otvorene komunikacije i saradnje sa sanitarnom i tržišnom inspekcijom, koje su opet odlično sarađivale sa policijom i Ministarstvom pravde“, istakla je Vučićević.

Na panelu o sprečavanju nelegalne internet trgovine učestovali su i Ivan Ivanović, koordinator u Sektoru poreske policije Poreske uprave, kao i državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Učesnici treće Let’s Talk e-Comm konferencije razgovarali su i o trendovima plaćanja u internet trgovini, pitanjima logistike, kao i o budućnosti maloprodaje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...