Leksikon 2022: Nenad Gujaničić

Investitori koji su predvideli da rat u Ukrajini neće biti kratkotrajan korak ispred drugih 

AnalizaSrbijaSvet

6.1.2023 10:22 Autor: Marko Miladinović 1

Investitori koji su predvideli da rat u Ukrajini neće biti kratkotrajan korak ispred drugih  Investitori koji su predvideli da rat u Ukrajini neće biti kratkotrajan korak ispred drugih 
Nenad Gujaničić je glavni broker novosadskog brokerskog društva Momentum Securities. Duže od petnaest godina bio je aktivan u nekoliko društava i kao konsultant na... Investitori koji su predvideli da rat u Ukrajini neće biti kratkotrajan korak ispred drugih 

Nenad Gujaničić je glavni broker novosadskog brokerskog društva Momentum Securities. Duže od petnaest godina bio je aktivan u nekoliko društava i kao konsultant na domaćem tržištu kapitala i njegov veliki poznavalac. 

Gujaničićevi osvrti, analize, kritike i eventualne smernice dragoceni su doprinos domaćoj ekonomskoj sceni, zbog čega je čest sagovornik domaćih stručnih medija.

Ovog puta pitali smo Nenada Gujaničića za kratku rekapitulaciju tek završene godine i njegova očekivanja u 2023. godini.

Događaj godine

– Nesumnjivo da je događaj godine izbijanje rata u Ukrajini i sve pošasti koje je ovaj sukob sa sobom doneo. Još jednom se pokazalo da je sila jačeg dominantnija od međunarodnog prava i da ljudski životi imaju veoma nisku cenu, naročito što su udaljeniji od svetskih centara moći.

Ličnost godine

– Ličnost godine je Konstrakta. Pokazala je da se ličnom harizmom, inovativnošću i talentom mogu pobediti šund i kič koje nam serviraju glavni mediji pod parolom da “to narod voli”.

Najbolji poslovni potez godine

– Najbolji poslovni poduhvat napravili su svi oni investitori koji su predvideli da rat neće biti kratkotrajan, te da će sukob Rusije i Zapada doneti astronomske cene gasa i nafte. Ulaganje u akcije naftnih kompanija bio je retko dobar posao u 2022. godini koji je investitorima doneo natprosečne prinose.

Poslovni promašaj godine

– Najveći poslovni promašaj odnosi se na sve ulagače koji su na naseli na priču kriptomilijardera i osnivača platforme FTX. Gomila novca koja se valjala svetskim tržištima u vremenima nultih kamata omogućila je prođu raznim projektima koji se u velikoj meri ne razlikuju od klasičnih piramidalnih shema. No, vremena obilja likvidnosti često investitore učine slepim, s obzirom na to da je jedina vodilja strah da se ne propusti zarada.

Očekivanja u 2023. godini

– Privredna očekivanja za tek otpočelu godinu nisu previše svetla. Poslovni ambijent će izvesno biti obeležen visokim kamatama, s jedne strane, i visokim nivoom inflacije koja se neće tako brzo smiriti, s druge. U ekstremnom slučaju moglo bi doći do stagflacije, ali i bez nje je neminovno povećanje nezaposlenosti koje se u 2022. godini uprkos recesionim pritiscima nije desilo. Ključna stvar na globalnom nivou biće napori da se prekine rat u Ukrajini, dok nama neće nedostajati lokalnih problema. Jedna od glavnih stvari trebalo bi da bude pokušaj da se razjedinjeno i podeljeno društvo privoli dijalogu.

  • Iva

    4.2.2023 #1 Author

    Nijje tesko bilo smiusliti profit oko gasa i goriva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...