izazov u povećanju stočnog fonda

Iskustva i tehnologije iz Brazila značajne za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji

AgrobiznisBiznisSrbijaSvet

28.5.2024 16:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Iskustva i tehnologije iz Brazila značajne za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji Iskustva i tehnologije iz Brazila značajne za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji
Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović razgovarao je danas sa ambasadorom Brazila u Srbiji, Žoze Mauro Koutom, o poseti delegacije resornog ministarstva... Iskustva i tehnologije iz Brazila značajne za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji

Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović razgovarao je danas sa ambasadorom Brazila u Srbiji, Žoze Mauro Koutom, o poseti delegacije resornog ministarstva te zemlje Srbiji.

Martinović je upoznao Koutoa da je Srbija tradicionalna poljoprivredna zemlja u kojoj se najviše gaje žitarice, voće i povrće, a da je pred vladom i ministarstvom poljoprivrede „izazov u vidu povećanja stočnog fonda i da bi iskustva i tehnologije Brazila koje su primenjene kod proizvodnje goveđeg mesa bile veoma značajne za primenu u našoj zemlji“, prenosi Beta.

„Prostor za saradnju postoji i na polju proizvodnje biogoriva o čemu Brazil ima izuzetno iskustvo, tim pre što takva proizvodnja pomaže očuvanje životne sredine, a znanja i naučno-tehnološka iskustva vaših naučnika bi mogla da se primene i u Srbiji“, rekao je Martinović. 

Stočpni fond ponovo je postao aktuelan zbog izvoza govedine iz Srbije u Kinu, koji je moguć posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, ali je za to neophodno obnoviti ga, rekao je nedavno stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

„Srbija nema dovoljno velik stočni fond da bi bila ozbiljan partner za izvoz. Na prvom mestu, morali bismo da uložimo ogromne investicije u obnovu stočnog fonda. Srbija jeste među deset najvećih proizvođača kukuruza u svetu, a u njoj postoje i prazne štale i obori, kao i ljudi koji znaju da se bave tim poslom. Znači da preduslove imamo, ali moramo prevazići domaću krizu“, rekao je Prostran, prenela Beta, pozivajući se na Danas.

Tagovi
BIZNIS

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.