Akcija namenjena vlasnicima nelegalnih objekata završava se 15. oktobra

Ističe rok za prijavu privremenog priključka na komunalnu infrastrukturu

InfrastrukturaIzdvajamoNekretnineSrbija

14.10.2023 12:12 Autor: Milica Rilak 18

Ističe rok za prijavu privremenog priključka na komunalnu infrastrukturu Ističe rok za prijavu privremenog priključka na komunalnu infrastrukturu
Prijava za privremeni priključak nezakonito izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturnu mrežu počela je 15. septembra i završava se 15. oktobra, a resorni ministar Goran... Ističe rok za prijavu privremenog priključka na komunalnu infrastrukturu

Prijava za privremeni priključak nezakonito izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturnu mrežu počela je 15. septembra i završava se 15. oktobra, a resorni ministar Goran Vesić nekoliko puta javno je poručio da produžetka roka neće biti.

Opštine i gradovi širom zemlje objavili su na svojim portalima obaveštenja o radu tokom vikenda, pa se građanima preporučuje da provere da li šalteri za prijavu rade u subotu i nedelju i kakvo im je radno vreme, dok vlasnik studija za geodetske poslove Intergeo, inženjer Slaviša Matić, za Biznis.rs kaže da mnogi izgleda nisu stigli u roku da prikupe dokumentaciju, i da pozive da izađe na teren ovih dana dobija do kasno u noć.

Matić je poslednjih mesec dana neprestano na poslu, a dnevno u proseku obiđe i pet-šest kuća kako bi uradio potrebna merenja – pošto je za podnošenje zahteva neophodno da se, osim lične karte i dokaza o vlasništvu nad nelegalnom nekretninom, preda i geodetski snimak objekta.

Kada je počelo podnošenje zahteva, činilo se da vlasnici nelegalnih objekata najčešće žele da obezbede priključak na struju, ali naš sagovornik ističe da je na terenu nailazio na različite situacije.

„Neki već imaju priključak na struju ili vodu, pa hoće da legalizuju, neki uz ta dva hoće da se priključe i na gas, a objekata ima različitih – od montažnih do ozidanih kuća“, ispričao nam je Matić koji se nada da će priključke najpre dobiti siromašna domaćinstva sa malom decom, koja nemaju nikakav pristup bilo kojoj od komunalnih usluga.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poslednji put je u četvrtak, 12. oktobra, preko društvenih mreža poručio da produžetka roka neće biti.

Goran Vesić i predstavnici beogradskih opština / Izvor: MGSI

Procenjuje se da je do sada oko 18.000 građana podnelo zahtev za priključenje na struju, gas, grejanje, vodu i kanalizaciju, a zahtevi se podnose službi za ozakonjenje opštine ili grada na čijoj teritoriji se nalazi objekat.

Vesić je, inače, krajem avgusta izjavio da se samo u Beogradu očekuje da će 50.000 nelegalnih objekata dobiti priključak na komunalnu mrežu, a ministarstvo je objavilo i detaljan vodič za sve zainteresovane da makar privremeno reše to pitanje.

U opštinsku ili gradsku službu za ozakonjenje treba poneti očitanu ličnu kartu (ili fotokopiju u slučaju da je lična karta bez čipa) vlasnika nelegalnog objekta i članova njegovog domaćinstva, kao i geodetski snimak objekta.

Uz to treba priložiti i neki od dokaza poput Ugovora o kupovini ili izgradnji stana, odnosno o kupovini objekta u izgradnji, rešenje o nasleđivanju ili sličnu ispravu koja bi mogla da posluži za dokazivanje prava imovine na toj nepokretnosti.

U Uredbi o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje nezakonito izgrađenih objekata piše da, po utvrđivanju ispunjenosti tehničkih uslova, privredno društvo koje je zaduženo za snabdevanje strujom, gasom, grejanjem, vodom ili za kanalizaciju donosi akt o odobrenju za privremeno priključenje, određuje naknadu, vrši izgradnju priključka i priključenje na distributivnu mrežu.

Podsetimo i da je Vesić na sastanku sa beogradskim opštinskim službenicima, dan uoči početka ove akcije, rеkao da građanima trеba objasniti da nе moraju da sе priključе na komunalnu infrastrukturu u roku od mеsеc dana dok trajе prijavljivanjе, vеć da je to rok za predaju zahteva, dok dinamika priključеnja zavisi od kapacitеta komunalnih prеduzеća.

  • Kata

    14.10.2023 #1 Author

    Uvek azurni

    Odgovori

  • Maraja

    15.10.2023 #2 Author

    Ovo je ok i treba svako da ima prikljucak

    Odgovori

  • BLIZANAC

    15.10.2023 #5 Author

    Trebali su da produže rok

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.10.2023 #6 Author

    Ovo im je idealna prilika da se legalno prikljuce…

    Odgovori

  • NATI

    15.10.2023 #8 Author

    Mozda je malo jedan mesec da se svi objekti obidju

    Odgovori

  • DUCA

    15.10.2023 #9 Author

    Svima je pružena mogućnost da se priključe na komunalnu infrastrukturu.

    Odgovori

  • COMILE

    15.10.2023 #10 Author

    Svakako trebaju da imaju prikljucak

    Odgovori

  • LAV

    15.10.2023 #11 Author

    Treba svi da se prijave i da placaju za svoj utrosak koliko je to neophodno.

    Odgovori

  • PIKSI

    15.10.2023 #12 Author

    Ovo je trebalo i ranije biti reseno

    Odgovori

  • SENSEI

    16.10.2023 #13 Author

    Samo još jedan pokušaj u nizu legalizacije objekata

    Odgovori

  • ELLA

    16.10.2023 #14 Author

    Uvek povoljnije on I’ma koji NE postuju pravila

    Odgovori

  • DOBRILA

    16.10.2023 #16 Author

    Normalno je da svako treba da ima prikljucak..

    Odgovori

  • STEPA

    17.10.2023 #17 Author

    Zašto je uopšte nešto nelegalno tolerisano ?

    Odgovori

  • Željka

    20.10.2023 #18 Author

    Slažem se.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...