Ministarstvo i trgovci o pristupačnijim cenama proizvoda

Kako bi mogao da izgleda „džentlmenski sporazum“ između države i trgovačkih lanaca?

PoslovanjeSrbija

8.9.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 9

Kako bi mogao da izgleda „džentlmenski sporazum“ između države i trgovačkih lanaca? Kako bi mogao da izgleda „džentlmenski sporazum“ između države i trgovačkih lanaca?
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović sastaće se danas sa predstavnicima maloprodajnih trgovinskih lanaca povodom, kako je najavljeno, „akcije koja će učiniti pristupačnijim... Kako bi mogao da izgleda „džentlmenski sporazum“ između države i trgovačkih lanaca?

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović sastaće se danas sa predstavnicima maloprodajnih trgovinskih lanaca povodom, kako je najavljeno, „akcije koja će učiniti pristupačnijim cene proizvoda koje građani svakodnevno koriste“.

I dok se u javnosti spekuliše da bi na pomolu mogao da bude dogovor o ograničenju visine trgovinske marže, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić u razgovoru sa Biznis.rs kaže da je pitanje da li ćemo zaista plaćati niže cene proizvoda sve i da takav „džentlmenski sporazum“ bude postignut.

Još nije poznato koji maloprodajni lanci će učestvovati na sastanku sa ministrom Momirovićem, ali se zato zna da je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nedavno skrenula pažnju na to da su trgovinske marže pet „značajnih“ trgovinskih lanaca na našem tržištu bile nominalno veće u 2022. u odnosu na 2019. godinu za 36,6 odsto, a da je stopa trgovinskih marži u istom periodu porasla za dva procentna poena.

Savić, međutim, ukazuje da tih pet lanaca ne predstavljaju celokupnu trgovačku branšu, da ne pokrivaju celokupnu teritoriju zemlje, kao i da je pitanje da li bi smanjenje marže dogovoreno sa njima obavezivalo sve trgovce u zemlji.

„Takođe, smanjenje marže ne znači da će proizvodi u tim lancima biti jeftiniji nego u nekim drugim prodavnicama, pogotovo imajući u vidu da marže nisu jedini element kada se formira cena proizvoda u rafovima, već da postoji čitav niz troškova sa kojima treba kalkulisati“, rekao je Savić.

Ljubodrag Savić / Foto: Neda Mojsilović

Kada je reč o intervencijama države u pogledu cena u maloprodaji, naš sagovornik podseća na iskustvo sa „zamrzavanjem“ koje je uvedeno krajem 2021. godine, kada su cene šećera, brašna (tip 400), suncokretovog ulja, svinjskog mesa (od buta) i dugotrajnog mleka od 2,8 odsto masti „vraćene“ na nivo od 15. novembra te godine, a u svetlu najavljenih poskupljenja zbog inflacije koja je sve više uzimala maha, kao i cena sirovina koje su brzo rasle na svetskim berzama.

„Danas je situacija drugačija, ali se opet svodi na to da se radi o akciji države, a ne privrede, odnosno trgovaca i proizvođača. Ideja je i tada bila da se smanji inflacija i pomogne građanima, ali cela akcija nije dala posebno značajne efekte. Ipak, očekujem da će i ovoga puta neki trgovački lanci izaći u susret državi i prihvatiti da spuste marže, pošto se verovatno radi o privremenom dogovoru“, kaže Savić.

Podseća da država može da interveniše kod proizvoda koje ona kontroliše – ali i napominje da je to već urađeno pa su, recimo, u našoj zemlji cene struje i gasa niže od evropskog proseka.

Država, međutim, nema formalni mehanizam da ‘pritisne’ trgovačke lance, tako da očekujem da će sve ići na ‘časnu pionirsku reč’ ili kao ‘džentlmenski sporazum’, a u takvoj situaciji će možda neki očekivati ili tražiti da im država pomogne u nekoj budućnosti ukoliko izađu u susret i spuste marže“, smatra Savić.

Foto: Shutterstock.com

Dodaje i da nekakvom „mehanizmu pritiska“ koji bi terao aktere da rade nešto što nije u njihovom interesu i inače nije mesto u tržišnoj privredi.

Na naše pitanje očekuje li da se naša država, poput nekih evropskih zemalja, odrekne dela PDV-a kako bi uticala na pad cena, Savić odgovara da u tom slučaju ne postoji razlog da se uopšte ide na dogovor sa trgovcima.

Kada bi smanjila stopu PDV-a, kao što su neke države tokom pandemije tu stopu spuštale na nulu, cene bi mogle da budu niže za isti procenat, ali se opet postavlja pitanje zašto bi se država, a to znači i građani, odricali nečega u korist onih koji jesu ostvarili visoku zaradu u aktuelnim okolnostima„, kaže Savić.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u 2022. godini se kao sektor sa najvećim pozitivnim neto rezultatom izdvojila trgovina na veliko i malo, koja je zabeležila dobitak od 214 milijardi dinara. Taj dobitak bio je veći za 26,4 odsto nego u prethodnoj godini.

Guvernerka Tabaković je, iznoseći podatke o visini marže, pozvala trgovačke lance da „mimo pokrića troškova i normalne zarade, ne idu u iskorišćavanje trenutka u kakvom se nalazimo“.

„Inflacija ne može nekome da bude rat, a nekome brat – protiv nje moramo da se borimo svi i to organizovano“, istakla je guvernerka sredinom avgusta.

Na tvrdnje o prevelikom rastu marži i ostvarenoj dobiti odgovorila je Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Oni su u saopštenju istakli da je rast marži u trgovinama niži od rasta troškova poslovanja, kao i da je prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto višestruko niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, kao i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup ili održavanje objekata.

  • Đorđe

    8.9.2023 #1 Author

    Poštovani,
    lepo ste naveli neke stvari iz svakodnevnog života po pitanju cena …
    Primer: špagete Barilla no.3, 500 g, u Grčkoj u najobičnijoj maloj porodičnoj prodavnici, na moru, košta 1.49 EUR – nije nikakva akcija -50%, dani Barilla proizvoda ili sl.
    Grčka je pri tome „malo bogatija“ od nas i prosečna primanja su „malo veća“ od onih u Srbiji …
    A u Srbiji?
    Cena 320 RSD, na akciji 250 RSD …
    Namerno navodim Barilla proizvod, iz Italije, dakle proizvod koji uvozimo i mi i Grci … a kod nas samo 100% skuplji?!?!?
    Državi odgovaraju visoke cene, pošto je PDV 20% od 300 RSD više od PDV 20% od 180 RSD …
    Sve trgovine su inostrane, nema nijedne domaće, i čini se, sudeći po koordiniranim akcijama u pojedinim trgovačkim lancima, veoma lepo sarađuju međusobno – a na štetu naroda Srbije.
    Drugim rečima – ubiše se od para!!!
    A guvernerka kaže da su marže relativno niske i da su malo porasle u odnosu na prošlu godinu itd.
    Znate kako se to radi?
    Evo ovako:
    svaki trgovinski lanac registrovan u Srbiji ima u EU svoju firmu, ta firma kupuje robu od proizvođača u EU i onda preprodaje firmi u Srbiji, koja je u stvari vlasnik te firme u EU i koja onda od svoje firme u EU, kao druge ruke, kupuje proizvode za Srbiju, što je već 3. ruka.
    Da bi profit firme u Srbiji bio „minimalan“, ta firma u EU, koja je vlasništvo trgovinskog lanca iz Srbije, kupi recimo nešto za 100 EUR, preproda trgovinskom lancu u Srbiji za 200 EUR, a onda trgovinski lanac u Srbiji doda „maržu“ od „samo“ 10% i onda na tržištu Srbije taj proizvod košta 220 EUR. Trgovinski lanac u Srbiji prijavljuje čisto i legalno maržu/ zaradu od 10%, odn. 20 EUR i sve je OK.
    Međutim, taj trgovinski lanac kroz svoju firmu u EU i kako je gore opisano, zarađuje još 100 EUR kroz tu firmu u EU, a ta firma u EU plaća porez u EU (PDV ne ide na izvoz).
    A ukupna zarada je u stvari 120 EUR, dakle 110% …
    Tako nam izvlače pare iz Srbije, smanjuju našoj državi poreze i doprinose i povećavaju ih u EU.
    I svi trgovinski lanci su udruženi, to se valjda zove monopolsko ponašanje, samo što ovde to nikako ne možete da dokažete, ali se lako vidi kroz sinhronizaciju akcija -50%, 2 za 1, 3 za 1, …
    Rešenje:
    Neka rade šta hoće, ne treba ih ni sprečavati …
    Treba neki biznismeni u Srbiji, domaći trgovinski lanci ili neka država osnuje trgovinski lanac koji sve napred navedeno NEĆE raditi i svi zaposleni u tom lancu će živeti veoma lepo od svojih plata koje su zaradili kroz klasičnu, normalnu trgovinsku maržu … A cene SVIH artikala će biti min. 100% niže od ovih u ovim evropskim, svetskim trgovinskim lancima koji nas opljačkaše bez trunke srama ili griže savesti, a pri tome plaćaju radnike u tim prodavnicama minimalnom zaradom …
    (Raz)Mislite o tome …

    Mahinacija ima jo

    Odgovori

  • aca

    8.9.2023 #4 Author

    Džentlmenski vid izbori su na vidiku posle ih setite koliko hoćete sada se strpite malo!
    Otprilike najkraće rečeno

    Odgovori

  • BIJUTI27

    9.9.2023 #5 Author

    Toliko istine u tekstu.

    Odgovori

  • MAJA

    9.9.2023 #6 Author

    Nikako da vidimo to na rafovima

    Odgovori

  • REA

    10.9.2023 #7 Author

    Narodu nikad udovoljiti

    Odgovori

  • DUCA

    10.9.2023 #8 Author

    Džentlmenski!!!

    Odgovori

  • ELLA

    11.9.2023 #9 Author

    NEMA dzentlmenskog dogovora samo ce krajnji kupac jos gore proci. Manja pakovanja, losiji kvalitet. Ako je 2 L soka od jabuke 80 din a kg jabuka 100 din STA je u tom soku ?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...