Početna cena na javnom nadmetanju 3,18 milijardi dinara

Kako će biti prodat hotel Jugoslavija?

InvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbijaTurizam

22.3.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 12

Kako će biti prodat hotel Jugoslavija? Kako će biti prodat hotel Jugoslavija?
Danas u 12 časova u hotelu Jugoslavija biće održana javna licitacija na kojoj će se potencijani kupac ili kupci nadmetati za kompaniju Danube Riverside... Kako će biti prodat hotel Jugoslavija?

Danas u 12 časova u hotelu Jugoslavija biće održana javna licitacija na kojoj će se potencijani kupac ili kupci nadmetati za kompaniju Danube Riverside u stečaju čiju najvredniju imovinu čini upravo čuvena zgrada na Zemunskom keju, pripadajuće zemljište i umetnička dela od kojih su neka od istorijskog značaja.

Vrednost imovine procenjena je na 6,53 milijarde dinara, dok je početna cena na aukciji 3,18 milijardi dinara, a samo „korak“ u licitiranju potencijalnog kupca koštaće tri miliona dinara da bi aukcionar potom cenu podizao za po pet miliona dinara do završetka nadmetanja.

Iako je za Biznis.rs rečeno da „ima interesovanja“, odgovor na pitanje da li će uopšte biti učesnika na licitaciji može se dobiti samo na licu mesta, uoči početka nadmetanja – pošto registracija učesnika počinje u 11 časova, a završava se 45 minuta kasnije.

Da bi potencijalni kupac učestvovao na aukciji, morao je prethodno da ispuni pet preduslova. Prvi je bio da otkupi prodajnu dokumentaciju čija je vrednost tri miliona dinara, a drugi da uplati depozit od 1,27 milijardi dinara ili položi prvoklasnu bankarsku garanciju i potom dokaz o uplati dostavi stečajnom upravniku zajedno sa Obrascem prijave učešća na javnom nadmetanju.

Treći korak je svojevrsna „garancija ozbiljnosti“, pošto se potpisuje Izjava o gubitku prava na povraćaj depozita, dok su četvrti i peti potpisivanje Ugovora o čuvanju poverljivih podataka prilikom preuzimanja prodajne dokumentacije i registracije za učešće na javnom nadmetanju.

Ko će sve pažljivo pratiti nadmetanje?

Ukoliko su svi preduslovi ispunjeni počinje javno nadmetanje na kome mogu učestvovati fizička i pravna lica, a borba će se voditi za jednu od najatraktivnih lokacija u Beogradu, za koju je Planom detaljne regulacije predviđena rekonstrukcija hotela, ali i izgradnja dve kule visine 155 metara.

Izradu tog plana finansirala je kompanija MV Investment, koja je prema podacima bonitetne kuće CompanyWall u stopostotnom vlasništvu jedne od najpoznatijih domaćih kompanija iz oblasti građevinske infrastrukture – Millennium Team.

Hotel Jugoslavija / Foto: Fred Romero, Flickr

MV Investment i stečajni dužnik koji se prodaje – Danube Riverside – imaju zajedničku svojinu nad parcelom veličine gotovo 46.000 kvadrata na kojoj, kako stoji u oglasu za javno nadmetanje, „nije izvršeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta“.

Još jedna napomena Agencije za licenciranje stečajnih upravnika budućeg kupca upozorava da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak 27 P. 2659/2023 po osporenom izlučnom zahtevu Luke Beograd AD, gde je tužilac protiv stečajnog dužnika i MV Investment pokrenuo imovinsko-pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele 2442/1 КO Zemun koja čini imovinu koja ulazi u pravno lice.

Broj parcele ukazuje da se spor vodi oko istog zemljišta na kome su Danube Riverside i MV Investment suvlasnici.

Izvršni direktor Luke Beograd je poznati biznismen Milan Beko.

Mogući ishodi javnog nadmetanja

Licitacija će biti održana samo ukoliko bude više registrovanih učesnika, odnosno potencijalnih kupaca – ako samo jedna osoba ili kompanija ispuni sve preduslove postaće vlasnik Danube Riverside po početnoj ceni, koja iznosi oko polovine procenjene vrednosti preduzeća u stečaju.

Sa druge strane, u nadmetanju pobeđuje onaj ko prihvati najvišu cenu na licitaciji i on postaje „proglašeni kupac„.

U slučaju da je takav kupac depozit obezbedio bankarskom garancijom, pravila nadmetanja kažu da mora da uplati iznos depozita na račun stečajnog dužnika u roku od dva radna dana od dana održavanja javnog nadmetanja, a pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nakon čega će mu biti vraćena garancija.

Кupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od osam dana od dana održavanja javnog nadmetanja, pod uslovom da je depozit koji je obezbeđen garancijom uplaćen na račun stečajnog dužnika, a proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Ako proglašeni kupac ne zaključi kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cenu u propisanim rokovima i po propisanoj proceduri, gubi pravo na povraćaj depozita, a za kupca se proglašava drugi najbolji ponuđač, propisano je pravilima javnog nadmetanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...