Velike firme imaju probleme u poslovanju sa onima koji nisu PDV obveznici

Kako e-fakture mogu slati i evidentirati paušalci?

PoreziPoslovanjeSrbija

25.1.2023 13:49 Autor: Ljiljana Begović 6

Kako e-fakture mogu slati i evidentirati paušalci? Kako e-fakture mogu slati i evidentirati paušalci?
Sistem elektronskih faktura (SEF) postao je obavezan od 1. januara 2023. godine za sve obveznike PDV-a, što znači da od ovog datuma oni moraju... Kako e-fakture mogu slati i evidentirati paušalci?

Sistem elektronskih faktura (SEF) postao je obavezan od 1. januara 2023. godine za sve obveznike PDV-a, što znači da od ovog datuma oni moraju da se registruju i da sve fakture za robu i usluge šalju putem sistema drugim korisnicima e-faktura.

Međutim, oni koji nisu u sistemu PDV-a, najčešće paušalno oporezovani preduzetnici, imaju mnogo nedoumica u vezi sa poslovanjem sa korisnicima SEF-a.

Poreska savetnica Gordana Aritonović kaže da paušalci nisu u obavezi da se registruju na sistem e-faktura i da šalju fakture kroz taj sistem, s obzirom na to da ovi preduzetnici nisu obveznici PDV-a.

Međutim, postoje dve opcije kada se paušalno oporezovani preduzetnici registruju na SEF. Prva je kada moraju da izdaju fakturu prema subjektima javnog sektora, kao što su na primer škola, javno preduzeće i slično.

“U prvom slučaju to je neophodno jer su subjekti javnog sektora u obavezi da primaju e-fakture, pa ukoliko paušalac fakturu ne pošalje kroz SEF neće mu ni biti plaćeno za robu ili usluge. Tako je u ovoj situaciji paušalac primoran da se registruje na sistem e-faktura”, objašnjava Aritonović.

Foto: Pexels.com

Drugi način da paušalno oporezovani preduzetnici postanu korisnici sistema elektronskih faktura je da se dobrovoljno registruju.

“U oba slučaja paušalci postaju takozvani dobrovoljni korisnici sistema e-faktura i tada su u obavezi da sve fakture šalju preko ovog sistema u prvoj godini korišćenja, ali i u narednoj kalendarskoj godini”, navodi poreska savetnica.

Privrednici se, i pored jasnih propisa, u praksi ne snalaze najbolje sa sistemom elektronskih faktura, pa prema rečima predstavnika udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije neretko dolazi do prekida saradnje onih koji su obveznici sistema sa onima koji nisu u obavezi da izdaju e-fakturu (nisu u PDV sistemu) ako jedna strana insistira da primi/šalje fakturu preko sistema, a druga odbija (s pravom) da se registruje jer nije obavezna po zakonu.

“Javljaju nam se članovi udruženja koji već imaju ovakve situacije zbog kojih dolazi čak i do raskida saradnje, što utiče na umanjenje privredne aktivnosti”, kažu iz udruženja.

Gordana Aritonović naglašava da postoji velika zabluda da svi moraju da budu registrovani na sistem e-faktura kako bi obavljali poslovanje sa drugim korisnicima sistema.

“To jednostavno nije tačno, iako u poslednje vreme viđamo situacije da velike firme svoje kupce primoravaju da se registruju, kako bi oni mogli na taj način da im šalju fakture. SEF je obavezan samo za slanje faktura subjektima javnog sektora i za firme koje su u sistemu PDV-a, za ostale nije obavezno da se registruju na ovaj sistem. Oni koji nisu registrovani na sistem fakture primaju kao i do sada putem mejla ili u papirnoj formi”, ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da obveznik PDV-a koji šalje fakturu paušalcu koji nije korisnik sistema isporuku vrši na uobičajen način kao i pre postojanja sistema e-faktura, što znači da ne šalje kroz taj sistem, ali je u obavezi da izvrši pojedinačnu evidenciju PDV-a u vezi sa tom fakturom na sistemu elektronskih faktura.

Ovo je upravo ono što pravi problem velikim sistemima i mnogo im je lakše i jednostavnije da fakture šalju svim kupcima kroz sistem e-faktura, a ne polovično. Na sajtu e-faktura postoji lista korisnika SEF-a, tako da privrednici u svakom trenutku mogu znati da li je neko registrovan na sistem e-faktura i da li mu šalju fakturu na taj način ili van sistema ukoliko korisnik nije registrovan”, zaključuje poreska savetnica Gordana Aritonović.

  • Jordan Mitić

    25.1.2023 #1 Author

    Molio bih malo pojašnjenje ako je moguće. Paušalac sam i nisam registrovan na SEF. Zbog posla sa javnom ustanovom moraću to da uradim. Interesuje me da li sam u obavezi da nakon toga i ostalim pravnim licima kojima nisam izdavao e-fakture to radim? Oni nisu zahtevali da primaju od mene e-fakture a ni ubuduće neće to zahtevati. Da li ću morati zbog registracije na SEF ubuduće svima obavezno da šaljem e-fakture?

    Odgovori

    • Viktor

      26.1.2023 #2 Author

      Da, moraćete svima da šaljete naredne dve godine, samo ne onima koji nisu u sistemu elektronskih faktura.

      Odgovori

  • GOCA BG

    29.1.2023 #3 Author

    Knjigovodje svojim klijentima moraju sve da objasne,a ne ljudi da nagadjaju…

    Odgovori

  • Emilija

    30.1.2023 #4 Author

    Sve mora biti lepo i jasnk pojasnjeno da ne bude zabune

    Odgovori

  • Željka

    3.3.2023 #5 Author

    Molim vas pojašnjenje,
    ukoliko se preduzetnik paušalac dobrovoljno registruje na SEF, i šalje i prima fakture sa subjektima koji su u PDV-u, i samim tim pod rednim brojem zavodi fakture, desi se da posluje sa drugim preduzetnikom paušalcem, koji nije u SEF-u i nije u obavezi da na taj način posluje, te mu pošalje fakturu mejlom. Pitanje glasi, da li zavodimo tu fakturu pod sledećim rednim brojem, kako je logično po SEFu (iako je ne šaljemo preko SEFa), a sledeću narednu na SEFu preskočimo za taj broj fakture, pa unosimo sledeći redni broj? Nejasan je taj deo oko zavođenja faktura, ukoliko poslujemo mimo SEF-a, odnosno sa preduzetnicima koji nisu u obavezi da se registruju.

    Odgovori

  • hristina Stevanovic Carapina

    22.5.2023 #6 Author

    Poštovani
    imam već 10 g konsultantsku agenciju preko koje radim kao pojedninac- konsultant za studije pretežno za UNDP. EU i sl . Šaljem obične profakture i nemam viša od 5-7 godišnje sa prihodima manjim od 30.000 evra. Da li treba da te profakture šaljem elektronski i da li treba da se prijavim na elektrosnke fakture . Ne znam da li sam u prekršaju. imala sam 2 ove godine ,
    hvala unapred
    Hristina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...