Ponuda se formira na osnovu zahteva škole

Kako se određuje cena đačkih ekskurzija?

SrbijaTurizam

1.4.2024 17:15 Autor: Milica Vojtek 16

Kako se određuje cena đačkih ekskurzija? Kako se određuje cena đačkih ekskurzija?
Ukoliko imate dete vrtićkog ili školskog uzrasta, onda u svom budžetu imate i stavku – jednodnevni izlet ili đačka ekskurzija. Dečji izleti i ekskurzije... Kako se određuje cena đačkih ekskurzija?

Ukoliko imate dete vrtićkog ili školskog uzrasta, onda u svom budžetu imate i stavku – jednodnevni izlet ili đačka ekskurzija. Dečji izleti i ekskurzije se, kao i redovna nastava, planiraju na početku školske godine, a roditelji se već neko vreme pitaju da li su njihove cene opravdane.

Ponude za jednodnevne izlete u najvećem broju beogradskih i novosadskih vrtića iznose oko 5.000 dinara. Primera radi, cena izleta Oplenac-Šuplja stena koji se izvodi u jednom vrtiću iznosi 4.994 dinara. U tu cenu uračunat je prevoz, ručak, nadoknada za vaspitače, ali i troškovi posebnih pogodnosti, usluga animatora, kao i troškovi organizacije.

Kada su u pitanju đačke ekskurzije i rekreativna nastava, one najčešće traju šest dana i koštaju oko 35.000 dinara.

Predsednik Nacionalne asocijacije Turističkih agencija Srbije Dragan Subotić ističe da “nema tačnog podatka koliki je udeo đačkih ekskurzija u domaćem turizmu, ali je svakako značajan i kreće se između 20 i 25 odsto”. Upitan za cene koje su već godinama od strane roditelja ocenjene kao previsoke, Subotić kaže da se one formiraju na osnovu zahteva u javnom pozivu.

“Prilikom dostavljanja ponude, na osnovu zahteva škole/predškolske ustanove agencije detaljno prikazuju kalkulaciju svih traženih usluga. Marža se takođe predstavlja posebno, i gotovo nikada ne prelazi 10 odsto”, istakao je on.

Govoreći o destinacijama koje se biraju za decu i đake, a koje su takođe česta tema roditeljskih sastanaka uz opažanja da „se godinama ponavljaju“, naš sagovornik kaže da su “agencije pravilnikom Ministarstva prosvete o izvođenju ekskurzija isključene po pitanju ponude, te da se ponuda isključivo formira na osnovu zahteva škole”. 

“Godinama su u opticaju jedne te iste destinacije, poput Vrnjačke Banje, Zlatibora, Tare, Mokre Gore, Topole, Palića, Subotice, Novog Sada, Đerdapa”, zaključuje Subotić.

Foto: Freepik/pvproductions

Kako se bira putovanje za decu?

Pravilnikom o organizaciji i ostvarenju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi propisano je da “stručno veće za razrednu nastavu predlaže program nastave u prirodi, koji dostavlja nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja”.

“Odeljenjska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije koji dostavljaju nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja. Nastava u prirodi i ekskurzija mogu da se realizuju ako je savet roditelja dao saglasnost na program nastave u prirodi, odnosno ekskurzije”, stoji u ovom pravilniku.

Izbor agencije za realizaciju nastave u prirodi i ekskurzije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke. Nastavu u prirodi, odnosno ekskurziju, može da realizuje isključivo agencija koja poseduje zakonom propisanu licencu za organizovanje turističkog putovanja.

Postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. Komisija ima najmanje tri člana, od kojih je najmanje jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će realizovati nastavu u prirodi, odnosno ekskurziju, pri čemu se na sva ostala pitanja u vezi sa sastavom komisije shodno primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje oblast javnih nabavki. Sekretar škole, ukoliko nije član komisije, pruža stručnu pomoć članovima komisije.

Kriterijumi kojima komisija prema ovom pravilniku treba da se vodi su: kvalitet smeštaja i ishrane, sadržaj programa koji obuhvata ispunjenost programa, vodiče, zabavni sadržaj i kvalitet prevoza.

Odluku o dodeli ugovora donosi direktor na osnovu predloga komisije, a roditeljima je prema pravilniku saopštava razredni starešina koji ih obaveštava o programu i ceni nastave u prirodi, odnosno ekskurzije, izboru agencije i ostalim uslovima putovanja.

Višednevna putovanja ugovaraju se najmanje na bazi punog pansiona, a jednodnevna mogu biti ugovorena bez obroka.

 • SHALIMAR

  1.4.2024 #1 Author

  Kako god da se odredjuje,preskupe su!

  Odgovori

 • DOBRILA

  2.4.2024 #3 Author

  Kako god da se odredjuje , u poslednjih par godina su preskupe.. Tj, sve zavisi od opstine do opstine…

  Odgovori

 • Nataša

  2.4.2024 #4 Author

  Poštovani,
  Cene svih eksurzija su odavno apsurdno i apsolutno neopravdano previsoke.Neopravano je i konstantno povećavanje dodatka za nastavnika. Niko se ne pita koliko dece ne ide zato što roditelji nisu u mogućnosti da priušte. Ćerku sam poslala na ukupno 3 ekskurzije za njenih 19 godina života, a matursku ekskurziju nisu ni planirali. Tokom mog odrastanja (rođena ’71 g.) nijednu nisam propustila i znam koliko deci to zači. Roditelji su tada mahom bili u mogućnosti da ih priušte, a danas ? Odlično znamo i cene smeštaja, cene obroka i td. Previše njih se ugradi dok se stigne do krajnje cifre. Svi su preterali.kada bi roditelji bili jedinstveni umesto da prate pomodarstvo stvari bi se dovele u red. Divčibare se dodeljuje samo jedanput.

  Odgovori

 • oblak67

  2.4.2024 #6 Author

  pljacka

  Odgovori

 • Nenad

  2.4.2024 #7 Author

  U OS Sava Kovacevic u Mihajlovcu kod Smedereva postupak odabira ponudjaca odradila je samo direktorka. Savet nije konstatovala uopste uz izgovor da to radi za nasu decu.

  Odgovori

 • Inquiete

  2.4.2024 #8 Author

  Preskupe su!!

  Odgovori

 • MIKIMILE

  2.4.2024 #9 Author

  Zavisi koliko je dobar direktor sa odredjenom agencijom,zadnjih godina je tako bar.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  2.4.2024 #10 Author

  Lopovluk klasičan.

  Odgovori

 • SABRINA

  4.4.2024 #11 Author

  Cene ekskurzija, izleta, priprema su odavno bezobrazno nerealne.

  Odgovori

 • MASVIDAL

  4.4.2024 #12 Author

  Odredjuje se tako koliko kome treba, preskupe su danasnje ekskurzije i izleti za djake.

  Odgovori

 • SLAVICA

  4.4.2024 #13 Author

  Preskupo je ko god da ih odredjuje…

  Odgovori

 • Slaki

  6.4.2024 #14 Author

  Treba da uvedu besplatne eskurzije za decu ili da uvedu mogucnost ko koliko moze da plati.

  Odgovori

 • MIKIMILE

  6.4.2024 #15 Author

  Nazalost na deci zaradjuju, svi grabe za sebe sto vise

  Odgovori

 • BOBICA

  28.4.2024 #16 Author

  Mnogo preteruju sa cenama. To je bas velika sramota!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.