Na ranom javnom uvidu materijal za izradu prostornog plana u Srbobranu i Bečeju

Korak ka izgradnji Vetrogona, najveće vetroelektrane u Srbiji

InfrastrukturaSrbijaU fokusu

16.5.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Korak ka izgradnji Vetrogona, najveće vetroelektrane u Srbiji Korak ka izgradnji Vetrogona, najveće vetroelektrane u Srbiji
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad stavio je na rani javni uvid materijal za izradu prostornog plana područja posebne namene... Korak ka izgradnji Vetrogona, najveće vetroelektrane u Srbiji

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad stavio je na rani javni uvid materijal za izradu prostornog plana područja posebne namene za izgradnju vetroelektrane Vetrogon investitora CWP Global, objavila je eKapija.

Vetroelektrana Vetrogon nalaziće se na teritoriji opština Srbobran i Bečej, na površini od oko 457 kvadratnih kilometara.

Planirana je izgradnja od 55-75 stubova vetrogeneratora, pojedinačne instalisane snage ne manje od pet MW, a ukupna snaga će biti oko 450 MW, što će Vetrogon učiniti najvećom vetroelektranom u Srbiji.

Najveće površine unutar plana trenutno zauzima poljoprivredno zemljište za ratarsku proizvodnju, a zona za izgradnju vetrogeneratora će obuhvatiti prostor van građevinskog područja naselja, piše eKapija.

U planu je i gradnja postrojenja za odlaganje korišćenja električne energije u odnosu na trenutak u kome je električna energija proizvedena, odnosno postrojenja za pretvaranje električne energije u druge vidove energije i skladištenje takve energije radi naknadnog ponovnog pretvaranja u električnu energiju.

Obrađivač plana je JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Investitor je, kako podseća eKapija, ranije najavljivao da će taj projekat biti vredan 600 miliona evra. Izgradnja Vetrogona trebalo bi da počne krajem 2025. godine, a puštena u rad početkom 2028. godine, kada je planirano da proizvodi 1,1 teravat-čas godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...