ministar najavio uvođenje reda u finansiranje zdravstva u srbiji

Mali: Cilj vlade da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad

Srbija

11.3.2023 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 27

Mali: Cilj vlade da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad Mali: Cilj vlade da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad
Ministar finansija Siniša Mali sastao se u subotu sa direktorima bolnica i kliničkih centara iz cele Srbije. Na sastanku se razgovaralo o digitalizaciji u... Mali: Cilj vlade da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u subotu sa direktorima bolnica i kliničkih centara iz cele Srbije. Na sastanku se razgovaralo o digitalizaciji u oblasti finansiranja zdravstvene zaštite i uštedama koje se mogu ostvariti na taj način.

Govoreći o značaju ušteda, on je naveo primer da se odbijanjem preporuka sistema eRecept gubi blizu osam miliona dinara mesečno. Naveo je i da je primenom vremenskog doziranja terapije, koja treba da spreči stvaranje kućnih apoteka, od maja ostvarena ušteda veća od devet miliona evra, te da se te uštede kreću svakog meseca u rasponu od 1,1 do 1,4 miliona evra.

Naglasio je i značaj centralizovanih javnih nabavki navodeći da su one omogućile da se lekovi i medicinska sredstva nabavljaju po istoj ceni.

“Sada imamo sistem koji vodi računa o svakom dinaru. Ranije možda nismo bili sigurni kakvo je robno materijalno knjigovodstvo, da li postoje i kako se troše zalihe, kako se troše lekovi i materijal, sada sve to imamo. To sam rekao direktorima, da vide da država vodi računa i da treba da preuzmu deo odgovornosti na sebe “, izjavio je Mali.

Ministar je naveo da je utvrđeno da se na nivou zdravstvenih ustanova, zalihe i utrošci, a time i robno-materijalno knjigovodstvo, nisu vodili na potreban način što je za posledicu imalo nepotrebne troškove na strani države.

Dodao je da je cilj vlade da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad i što bolji kvalitet života, i naglasio da su budžetom za ovu godinu, ukupna izdvajanja za zdravstvo povećana sa 466,3 milijarde dinara na 490 milijardi dinara.

„Gledajući od 2014. godine, kada smo sproveli fiskalnu konsolidaciju, do danas, uključujući poslednje povećanje od 12,5 odsto, plate doktora medicine su veće za 102 odsto, a medicinskih sestara za 115 procenata. To pokazuje naš odnos prema zdravstvu“, rekao je Mali i najavio nastavak ulaganja u zdravstvo.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...