odluka do kraja godine

Mali: Optimista sam nakon sastanka sa agencijom S&P, očekujemo investicioni rejting

SrbijaSvet

19.4.2024 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Mali: Optimista sam nakon sastanka sa agencijom S&P, očekujemo investicioni rejting Mali: Optimista sam nakon sastanka sa agencijom S&P, očekujemo investicioni rejting
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima rejting agencije „S&P“ u Vašingtonu, da je optimističan u vezi sa očekivanjima da... Mali: Optimista sam nakon sastanka sa agencijom S&P, očekujemo investicioni rejting

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima rejting agencije „S&P“ u Vašingtonu, da je optimističan u vezi sa očekivanjima da će Srbija do kraja godine od ove agencije dobiti investicioni rejting.

„Kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting. Ako to uspemo da uradimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali“, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je naveo da dobijanje investicionog rejtinga znači jeftinije izvore finansiranja, za građane i preduzeća, odnosno više investicija, novih radnih mesta i više novca u budžetu.

„Zbog toga je za naše javne finansije najveća i najvažnija borba za investicioni rejting“, naglasio je Mali.

Podsetio je i da sutra ima sastanak sa još jednom od najvećih rejting agencija na svetu, agencijom „Moody’s“.

Iz Ministarstva finansija su podsetili da je  agencija za ocenu kreditnog rejtinga „S&P“ 5. aprila poboljšala Srbiji izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocene kreditnog rejtinga BB+, što je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla prvi put da dostigne investicioni rejting od strane jedne od najvećih rejting agencija na svetu.

U izveštaju te agencije se ističe da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta.

Ministar je razgovarao i sa potpredsednikom međunarodne finansijske institucije MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency), koja je deo Svetske banke, Junaidom Kamal Ahmadom, a čiji je glavni cilj podsticanje privatnih ulaganja u zemlje u razvoju kako bi se podstakao privredni rast, stvaranje radnih mesta i smanjilo siromaštvo.

MIGA pruža podršku različitim sektorima, uključujući infrastrukturu, energetiku, rudarstvo, industriju, bankarstvo i finansije.

Ministar je na kraju prvog dana radne posete Vašingtonu imao i sastanak sa delegacijom Libije i ministrom finansija te zemlje Kaled Al Mabruk Abdulahom, navedeno je u saopštenju.

  • LENA

    19.4.2024 #1 Author

    Ovo predstavlja važan korak nakon svih preduzetih reformi proteklih godina.

    Odgovori

  • LENA

    19.4.2024 #2 Author

    To bi moglo doneti jeftinije izvore finansiranja, više investicija i novih radnih mesta. Sve u svemu, korak napred ka ekonomskom napretku zemlje.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #3 Author

    Bitno je da se nesto desava

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.4.2024 #4 Author

    Bilo bi sjajno,samo da tako i bude…

    Odgovori

  • NATI

    21.4.2024 #5 Author

    Koji li ce ovo biti kredit po redu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...