Rejting zadržan na Baa3

MOL dobio ocenu „pozitivno“ od Moody’s

BiznisSrbija

18.12.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MOL dobio ocenu „pozitivno“ od Moody’s MOL dobio ocenu „pozitivno“ od Moody’s
Agencija Moody’s Investors Service promenila je svoju ocenu za mađarski MOL i MOL Group Finance sa „stabilno“ na „pozitivno“. Moody’s je u istom saopštenju... MOL dobio ocenu „pozitivno“ od Moody’s

Agencija Moody’s Investors Service promenila je svoju ocenu za mađarski MOL i MOL Group Finance sa „stabilno“ na „pozitivno“.

Moody’s je u istom saopštenju od 14. decembra potvrdio rejting te naftne i gasne kompanije na Baa3, a isti rejting ima i MOL Group Finance.

„Pozitivni izgledi za rejting MOL-a odražavaju njegovu poboljšanu diverzifikaciju i sposobnost zarade od 2018. zajedno s vrlo snažnim kreditnim pokazateljima“, ocenio je Moody’s u saopštenju koje je preneo SeeBiz.

Očekuje se da će se MOL-ova proizvodnja nafte i gasa stabilizovati na oko 90.000-100.000 barela dnevno do 2027. sa razvojem novih rezervi u Hrvatskoj, Azerbajdžanu i Kazahstanu.

MOL je u 2023. završio izgradnju pogona za proizvodnju poliola od 205.000 tona godišnje a dok bi u 2024. trebalo da okonča nadogradnju rafinerije u Rijeci u vlasništvu svoje hrvatske ćerke-firme INA-e, istakao je Moody’s.

MOL je takođe proširio svoju marketinšku i uslužnu mrežu akvizicijama na oko 2.400 benzinskih stanica u 2023. s oko 1.992 u 2022., istodobno povećavajući profitabilnost po stanici, dodaje se u izveštaju Moody’s koji je preneo SeeBiz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...