Povećan promet pred kraj kalendarske godine

Na Produktnoj berzi trgovano 4.800 tona robe

AgrobiznisBiznisSrbija

16.12.2022 16:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na Produktnoj berzi trgovano 4.800 tona robe Na Produktnoj berzi trgovano 4.800 tona robe
Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na domaćem robno-berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend... Na Produktnoj berzi trgovano 4.800 tona robe

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na domaćem robno-berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ukupno je trgovano 4.080 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 159.494.500 dinara, što je rast od 70,11 odsto. Iako se beleži rast količinskog prometa, na tržištu je prisutna slaba tražnja.

Na tržištu kukuruza, i kupci i prodavci su imali manju aktivnost u odnosu na prethodni period. Od početka nedelje bila je prisutna veća ponuda u odnosu na tražnju. Povlačenje kupaca iz berzanskog trgovanja dovelo je do pada cene ove žitarice na nivoe iz jula ove godine.

Ovakva tržišna dinamika uticala je i na manje učešće kukuruza u ukupnom količinskom prometu. Ponderisana cena iznosila je 31,33 din/kg bez PDV-a.

Pšenica je zadržala primat u trgovanju i tokom ove nedelje. Najviše interesovanja na tržištu bilo je izraženo za pšenicu sa većim sadržajem proteina od 13 odsto. U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu, od 32,50 do 34,00 din/kg bez PDV-a.

Nešto veća aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju beleži se na tržištu soje. Od početka nedelje prisutne su cenovne oscilacije ove uljarice, te je početkom nedelje ugovor zaključen po ceni od 64,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, piše u izveštaju s Produktne berze.

Tokom nedelje, cena je dostigla i prošlonedeljni nivo od 65,00 din/kg bez PDV-a, ali krajem nedelje ugovori su realizovani po nižim cenama. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 64,25 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,15 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...