Nedeljni izveštaj sa Produktne berze

Najviše se trgovalo stočnim ječmom, soja zabeležila nagli rast cene

AgrobiznisSrbija

7.7.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najviše se trgovalo stočnim ječmom, soja zabeležila nagli rast cene Najviše se trgovalo stočnim ječmom, soja zabeležila nagli rast cene
Tokom proteklih sedam dana na domaćem robno-berzanskom tržištu zabeležen je rast cene sojinog zrna, ali i pad cene kukuruza u odnosu na prethodnu nedelju.... Najviše se trgovalo stočnim ječmom, soja zabeležila nagli rast cene

Tokom proteklih sedam dana na domaćem robno-berzanskom tržištu zabeležen je rast cene sojinog zrna, ali i pad cene kukuruza u odnosu na prethodnu nedelju. Najviše se trgovalo stočnim ječmom roda 2023. godine.

Tokom ove radne nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu prometovano je 1.743,00 tone robe, što predstavlja pad obima prometa u odnosu na prethodnu nedelju od 65,14 odsto. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 49.688.600 dinara, odnosno za 56,21 odsto manje na sedmičnom nivou.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležena je slaba aktivnost učesnika, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Razlika u cenovnom nivou ponude i tražnje, kao i razlika u paritetu i kvalitetu tražene i nuđene robe, dodatno je otežavala zaključenje berzanskih ugovora, piše u redovnom izveštaju s Produktne berze.  

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosila je 19,87 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 2,90 odsto.

Kada je u pitanju pšenica prošlogodišnjeg roda, najčešće se u ponudi nalazila ona sa višim parametrima kvaliteta, dok je tražnja bila slaba i usmerena na pšenicu sa nižim parametrima kvaliteta, ali nisu bili zakljućeni ugovori.

S druge strane, pšenicom roda 2023. godine sa hektolitrom 75kg i proteinom 12 dosto trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 19,30 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu.

Najveći promet, od 608 tona i 35 odsto ukupnog udela, zabeležen je na tržištu stočnog ječma. Njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,00 din/kg bez PDV-a, uz maltene cenovnu stagnaciju u odnosu na prošlu nedelju.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je trgovanje na tržištu soje izostalo, ove nedelje se sojinim zrnom trgovalo u cenovnom rasponu od 60,00 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, te rast cene od čak 14,47 odsto.

  • SHALIMAR

    7.7.2023 #1 Author

    Dosta dugo je soja stagnirala,vreme je za nju…

    Odgovori

    • Lelica

      8.7.2023 #2 Author

      Vreme je za sve,ali nasa drzava je kriva za to.

      Odgovori

  • DUSAN

    9.7.2023 #3 Author

    Šta da prodaju kada im se sve ubuđalo. Kada su mogli da prodaju cena bila niska.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...