Izabrana atraktivna lokacija

Novosađani uskoro dobijaju Botaničku baštu u podnožju tvrđave

BiznisInfrastrukturaSrbijaTurizam

6.10.2023 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Novosađani uskoro dobijaju Botaničku baštu u podnožju tvrđave Novosađani uskoro dobijaju Botaničku baštu u podnožju tvrđave
U budućnosti neće samo Beograd imati Botaničku baštu na atraktivnoj lokaciji, već će mu se u tome pridružiti i Novi Sad u kome je... Novosađani uskoro dobijaju Botaničku baštu u podnožju tvrđave

U budućnosti neće samo Beograd imati Botaničku baštu na atraktivnoj lokaciji, već će mu se u tome pridružiti i Novi Sad u kome je Botanička bašta planirana u podnožju Petrovaradinske tvrđave, na površini od 4,2 hektara, uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka.

Kompleks će, kako je planirano, imati nekoliko tematskih celina s pratećim sadržajima, a izrada projektno-tehničke dokumentacije je u toku. Imajući u vidu lokaciju i planirane sadržaje, turistički potencijal Botaničke bašte je neosporan. Po rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, taj prostor je infrastrukturno i saobraćajno dobro povezan u gradsku celinu, te će planirani kompleks, kao komplementaran sadržaj, u kulturnom i turističkom smislu upotpuniti opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, piše eKapija.

„Botanička bašta je specifična parkovska površina sa višefunkcionalnom namenom i ima naučno-istraživačku, obrazovnu i dekorativnu funkciju”, objasnio je Đurić.

U budućem kompleksu izdvajaju se tri glavna dela: administrativno-informativni (Vizitor centar), izložbeni i ekonomsko-proizvodni (naučni) deo. Svaka od tih zona ispunjava specifične zadatke, ima svoju strukturu, sadržaje i zauzima određenu površinu. U zoni Vizitor centra za posetioce planirani su prodajni prostor, kancelarije, multimedijalna sala, biblioteka, prostorije za herbarijum, čitaonica za stručne skupove, manji zatvoreni muzej i slični sadržaji.

Svojevremeno je objašnjeno da će gradnja komplesa u podnožju Petrovaradinske tvrđave biti realizovana u fazama. Planirano je da najpre budu izgrađeni sadržaji neophodni za funkcionisanje Botaničke bašte, a nakon toga sledi uređivanje prostora u krajnjem zapadnom i istočnom delu, gde se trenutno nalaze nelegalno izgrađeni porodični objekti. U tenderskoj dokumentaciji Uprave za zaštitu životne sredine svojevremeno je objašnjeno da bi urbanističko rešenje trebalo da omogući funcionisanje tih objekata u toku i posle završetka prve faze radova, te da, kad imovinsko-pravni odnosi budu rešeni, u okviru realizacije druge faze, ceo kompleks funkcioniše kao celina. Duž glavne komunikacije, staze, koja spaja dva ulaza u Botaničku baštu, biće izložbeni deo s kolekcijom šiblja, drveća, jednogodišnjih i višegodišnjih zeljastih biljaka, dekorativnog drveća, ruža i drugog cveća. U toj zoni planirani su i alpinetumi, japanski vrt, ali i platoi za odmor sa fontanama, skulpturama, pergolom i klupama.

U ekonomsko-proizvodnom delu predviđene su laboratorije, te eksperimentalno naučno-istraživačko polje, manji proizvodni pogon za održavanje bašte, razvoj novointrodukovanih taksona, kao i prostor za prodaju sadnica posetiocima, ali i tople i hladne leje, manja staklena bašta manipulativne površine. Sve površine u izložbenom i ekonomsko-proizvodnom delu moraju biće snabdevene adekvatnim sistemom za zalivanje, a objekti i celine u okviru kompleksa obeleženi tablama, uz opciju elektronskog vodiča putem QR kod sistema. Kompleks će biti prilagođen osobama s invaliditetom i roditeljima s decom.

Po poslednjim informacijama dokumentacija neophodna za izgradnju Botaničke bašte trebalo bi da bude završena do 30. oktobra. Ugovor vredan gotovo 30 miliona dinara, s PDV-om (29.973.000) zaključen je u novembru 2021. godine.

Podsećanja radi, urbanistički projekat za uređenje Botaničke bašte predstavljen je u novembru prethodne godine, odnosno u novembru je bio na javnom uvidu.

  • SABRINA

    6.10.2023 #1 Author

    Lepo…za promenu da se napravi nešto korisno, a ne samo tržni centri i sl.

    Odgovori

  • Maky

    6.10.2023 #2 Author

    Sjajne vesti

    Odgovori

  • MAJA

    7.10.2023 #3 Author

    Sjajno, posetiće o obavezno

    Odgovori

  • Grocka

    8.10.2023 #4 Author

    Mozda bude vise kiseonika

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.10.2023 #5 Author

    Lepo…

    Odgovori

  • REA

    8.10.2023 #6 Author

    Lepo, konacno nesto da nije beton!

    Odgovori

  • Sindi

    8.10.2023 #7 Author

    Nisu mogli bolju lokaciju da izaberu

    Odgovori

  • DUCA

    8.10.2023 #8 Author

    Sjajno. Da takvih investicija bude više širom Srbije.

    Odgovori

  • NATI

    8.10.2023 #9 Author

    Bice jos lepse i za odrasle i decu

    Odgovori

  • BOBICA

    21.10.2023 #10 Author

    Sjajne i korisne informacije, vredi posetiti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...