Udruženja penzionera ipak prihvatila Vladin predlog za usklađivanje

Penzije od oktobra veće za 5,5 odsto

OsiguranjePoreziPoslovanjeSrbija

29.8.2023 13:10 Autor: Milica Rilak 6

Penzije od oktobra veće za 5,5 odsto Penzije od oktobra veće za 5,5 odsto
Na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog sa reprezentativnim udruženjima penzionera dogovoreno je da penzije od oktobra porastu za 5,5 odsto,... Penzije od oktobra veće za 5,5 odsto

Na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog sa reprezentativnim udruženjima penzionera dogovoreno je da penzije od oktobra porastu za 5,5 odsto, iako su predstavnici udruženja izneli predlog da one porastu za 10 odsto, potvrdio je za Biznis.rs predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Milan Grujić.

On je rekao i da su dobili uveravanja da vlada neće smanjivati iznos doprinosa za penzijsko osiguranje kao vid stimulacije za poslodavce.

Grujić nam je po završetku sastanka – koji je nazvao „konstruktivnim“ – rekao da su se predstavnici penzionera složili sa obrazloženjem ministra finansija Siniše Malog da trenutno u budžetu nema prostora za povećanje od 10 odsto od oktobra, i dodao da im je ministar rekao da će vlada „pokušati da uhvati korak“ sa zahtevima udruženja penzionera kako bi u 2025. godini iznos prosečne penzije odgovarao najmanje polovini prosečne plate.

Podsetimo da, osim povećanja od 5,5 odsto u oktobru, Vlada Srbije planira i usklađivanje od 14,8 odsto u januaru 2024. godine.

Kada je reč o eventualnoj jednokratnoj pomoći iz budžeta za penzionere, Grujić je rekao da su premijerki i ministru finansija preneli zajednički stav da su, ukoliko takve pomoći bude, saglasni da najugroženijima bude isplaćen mnogo veći iznos, kao i da oni sa visokim penzijama – „od 80.000 do 90.000 dinara“ budu izuzeti od takvih davanja.

Miloš Grabundžija, Andreja Savić, Milan Grujić / Izvor: srbija.gov.rs

Sastanku u kabinetu premijerke prisustvovali su predstavnici USPS, Sindikata penzionera „Nezavisnost“ i Saveza penzionera Srbije.

Predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“ Miloš Grabundžija ocenio je za Biznis.rs da je sastanak bio uspešan, a osim iznosa korekcije značajnim smatra razgovor o osnivanju Nacionalnog saveta za brigu o penzionerima.

Kako se ovih dana u javnosti dosta polemisalo o inicijativi za uvođenje „socijalnih garantovanih penzija“, koju je pokrenuo ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, pitali smo da li je i to bila tema sastanka. Međutim, Grabundžija i Grujić su rekli da se o tome nije diskutovalo, osim što je pomenuto da se ne radi o „penziji“ već o socijalnom davanju.

Mali: Prosečna penzija 450 evra do kraja 2025. godine

Posle sastanka, iz Vlade Srbije saopšteno je da premijerka Ana Brnabić podržava ideju koju su izneli predstavnici penzionera o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima, kao i izradu strategije za unapređenje položaja starih lica. Premijerka je izrazila zahvalnost sagovornicima na konstruktivnom razgovoru, istakavši da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade Srbije, koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Navedeno je i da je ministar Siniša Mali podsetio na sva povećanja penzija u proteklom periodu i ukazao na to da one danas u Srbiji rastu brže od plata i da je „švajcarska formula plus“ dala očekivane rezultate.

Mali je, kako je saopšteno, rekao i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate, dodavši da se ide ka tome da prosečna penzija bude 450 evra do kraja 2025. godine.

  • SHALIMAR

    29.8.2023 #1 Author

    Koliko je sve poskupelo povecanje od 5,5% i nece osetiti penzioneri…

    Odgovori

  • DOBRILA

    30.8.2023 #2 Author

    Lepo bas..

    Odgovori

  • Maky

    30.8.2023 #3 Author

    Sve nesto minimalno ali dobro, bolje ista nego nista….

    Odgovori

  • Jj992

    30.8.2023 #4 Author

    Vec odavno „pojela“ inflacija….

    Odgovori

  • ELLA

    30.8.2023 #5 Author

    A inflacija 50 %

    Odgovori

  • BOBICA

    1.10.2023 #6 Author

    Mogli bi i plate da poveċaju!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...