Tačka spajanja bila bi u Boljarima

Potrebno da Srbija i Crna Gora blagovremeno potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza

RegionSrbijaU fokusu

15.4.2024 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Potrebno da Srbija i Crna Gora blagovremeno potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza Potrebno da Srbija i Crna Gora blagovremeno potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza
Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u... Potrebno da Srbija i Crna Gora blagovremeno potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje.

To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mešovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o graničnim prelazima u međunarodnom drumskom, železničkom i pograničnom saobraćaju, piše eKapija.

Kako navode iz MUP-a, sastanak je bio prilika da se dogovore konkretne aktivnosti na daljem sprovođenju zaključenih sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj, kako bi se olakšao saobraćaj preko zajedničke državne granice, jer je prelaženje dozvoljeno samo na mestima određenim sporazumima o graničnim prelazima.

„Utvrđene su mere za usklađivanje prometa putnika i roba i koordinaciju aktivnosti graničnih službi obe države – graničnih policija, carina, graničnih veterinarskih i fitosanitarnih inspekcija, u cilju pojednostavljenja prelaska granice za vreme letnje turističke sezone, posebno na najfrekventnijim graničnim prelazima”, dodaju u saopštenju.

Naglašena je važnost sprovođenja Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u tom području olakšalo kretanje u cilju rešavanja svakodnevnih životnih potreba. Crnogorska strana je stvorila uslove za primenu ovog Sporazuma i dostavila specimen Dozvole za pogranični saobraćaj 2020. godine, a srpska strana će intenzivirati aktivnosti za punu implementaciju ovog Sporazuma.

Saglasno zakonima o graničnoj kontroli, obe strane izdaju granična odobrenja za prelazak državne granice van graničnog prelaza do sprovođenja pomenutog sporazuma.

Elaboratom za zaprečavanje puteva pogodnih za nezakonite prelaske državne granice između dve države, koji je usaglašen i potpisan od strane šefova graničnih policija, predviđeno je zatvaranje 29 sporednih puteva na 30 lokacija. Crnogorska strana je u skladu sa Elaboratom zatvorila – zarušila 14 sporednih puteva 2020. godine, dok je srpska strana zatvorila 16 sporednih puteva 2022. godine. Usaglašen je stav da granične policije ponovo sagledaju stanje i potrebu dodatnog zarušavanja ovih puteva.

Takođe, istaknuto je da bi bilo značajno uspostaviti zajedničku graničnu kontrolu, imajući u vidu da će to biti najfrekventniji granični prelaz za promet putnika i roba između dve države. Prethodno će se izvršiti obilazak i utvrditi mikrolokacija budućeg graničnog prelaza, nakon što predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, utvrde kontakt tačku spajanja puteva na graničnoj liniji.

Takođe, Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore i Uprava za veterinu i zaštitu bilja Republike Srbije sagledaće potrebu otvaranja graničnih inspekcijskih mesta – BIP-ova na ovom budućem graničnom prelazu – za graničnu veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu.

Na predlog crnogorske strane, a na inicijativu Opštine Petnjica, razmatrano je i zaključivanje sporazuma o otvaranju graničnog prelaza između pograničnih opština Petnjica i Tutin. Stav srpske strane je da će razmotriti ovu inicijativu kada bude izgrađena adekvatna putna infrastruktura u obe države (udaljenost od Petnjice do Tutina je oko 50 km). Ukazano je da će sprovođenjem već zaključenog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja biti omogućeno prelaženje državne granice i na 21 prelaznom mestu u režimu pograničnog saobraćaja, a između ostalih i između pograničnih opština Petnjica i Tutin, na lokaciji Haništa, na pravcu Petnjica – Bela Voda – Đerekare. Takođe, zakonima o graničnoj kontroli predviđena je mogućnost izdavanja pograničnih odobrenja za prelaženje državne granice van graničnih prelaza. Do sada nije bilo podnetih zahteva za izdavanje odobrenja za prelazak državne granice na ovoj lokaciji – prelazno mesto Hanište.

Zajednički je konstatovano da se sprovođenjem zaključenih sporazuma o graničnim prelazima u međunarodnom drumskom, železničkom i pograničnom saobraćaju, daje doprinos razvoju i unapređenju dobrosusedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i regionalnoj saradnji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih/spoljnih poslova, saobraćaja i pomorstva/građevinarstva, saobraćaja i infrastruktutre, graničnih policija, uprava carina, uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i uprave za veterinu i zaštitu bilja obe države. Sastankom su rukovodili Milan Paunović, predsednik crnogorskog dela Zajedničke crnogorsko–srpske komisije i Dragan Samolovac, predsednik srpskog dela Zajedničke srpsko–crnogorske komisije.

  • oblak67

    15.4.2024 #1 Author

    bilo bi lepo

    Odgovori

  • AJA

    15.4.2024 #2 Author

    Super vest, bice dobro.

    Odgovori

  • LENA

    16.4.2024 #3 Author

    Nadam se da će brzo postići sporazum kako bi ljudi mogli lakše da prelaze granicu i da se trgovina neometano odvija.

    Odgovori

  • MAJA

    17.4.2024 #4 Author

    To bi bilo odlično za sve nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...