Naknade od 5.000 do dva miliona dinara

Skraćen rok za plaćanje eko-takse, prijava do 30. aprila

Porezi

22.3.2024 14:45 Autor: Ljiljana Begović 3

Skraćen rok za plaćanje eko-takse, prijava do 30. aprila Skraćen rok za plaćanje eko-takse, prijava do 30. aprila
Rok do kojeg se podnosi prijava za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, poznatija kao eko-taksa, pomeren je od ove godine sa 31.... Skraćen rok za plaćanje eko-takse, prijava do 30. aprila

Rok do kojeg se podnosi prijava za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, poznatija kao eko-taksa, pomeren je od ove godine sa 31. jula na 30. april.

Eko-taksa plaća se kvartalno, od momenta dobijanja rešenja za 2024. godinu. Ukoliko rešenje ne stigne na vreme obveznici treba da nastave mesečno plaćanje.

U zavisnosti od negativnog uticaja koji preduzeće ima na životnu sredinu, kao i od vrste delatnosti, biće određena i visina takse.

Kriterijum za određivanje uticaja na životnu sredinu je pretežna delatnost preduzeća koja je registrovana u Agenciji za privredne registre. Takođe, na visinu takse uticaće i to da li firma po klasifikaciji spada u malo, srednje ili veliko preduzeće, ili je reč o preduzetniku.

Ukoliko preduzeće ima veliki negativni uticaj na životnu sredinu eko-taksa za godinu dana za mikro pravna lica i preduzetnike iznosi 20.000 dinara. Za velike zagađivače u formi malih pravnih lica naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine plaća se 200.000 dinara, dok za preduzeće srednje veličine godišnja obaveza je 500.000 dinara.

U ovoj kategoriji velikih zagađivača ukoliko pravno lice prema klasifikaciji spada u veliko, platiće i najveći iznos eko-takse od 2.000.000 dinara.

Ako preduzeća imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu istu obavezu namiriće ukoliko kao mikro pravna lica i preduzetnici plate 10.000 dinara za celu godinu. Mala preduzeća u ovom slučaju imaju obavezu od 100.000 dinara, dok je za srednja procenjena naknada od 250.000 dinara. Velika preduzeća koja imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu plaćaju milion dinara.

Image by Freepik

Kod malog negativnog uticaja na životnu sredinu propisane su i najmanje eko-takse. Mikro pravna lica i preduzetnici koji spadaju u ovu kategoriju malih zagađivača plaćaju za celu godinu 5.000 dinara, mala preduzeća 50.000 dinara, dok je za srednja određen iznos od 125.000 dinara. I u ovoj kategoriji zagađivača velika preduzeća plaćaju najveće naknade, od 500.000 dinara.

Kod određivanja iznosa eko-takse treba uzeti u obzir još jedan faktor, a to je naknada ne može biti veća od 0,4 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

Prema novim odredbama precizirano je i da eko-taksu ne plaćaju stambene zajednice, udruženja i preduzetnici tokom mirovanja. Na spisak obveznika dodati su ogranci stranih pravnih lica, a gradilišta sa neprekidnim trajanjem dužim od 12 mesecu matraju se izdvojenom jedinicom.

Za nepoštovanje poreske obaveze plaćanja eko-takse predviđene su i novčane kazne. One mogu ići u rasponu od 10.000 do dva miliona dinara, ali pre kazni nadležni organi šalju podsetnik i upozorenje privredniku da izmiri svoju zakonsku obavezu.

Poreski savetnici kažu da se eko-taksa ne plaća za vreme privremenog prekida obavljanja delatnosti objavljenog u APR-u po podnetoj prijavi za eko-taksu.

Obvеznici naknadе za zaštitu i unaprеđivanjе životnе srеdinе u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćеnjе javnih dobara dužni su da Gradskoj porеskoj upravi prijavu podnеsu i u slučaju promеnе podataka koji su od uticaja na utvrđivanjе naknadе, u roku od 15 dana od dana nastanka promеnе.

Za podnošenje prijave potrebno je da se popuni Obrazac 1, koji može da se podnese i online, putem portala Lokalne poreske administracije (LPA). Ukoliko se ne podnosi online prijava na obrascu je potrebno uneti podatke pravnog lica ili preduzetnika, a zatim označiti stepen negativnog uticaja na životnu sredinu prema klasifikaciji navedenoj u Prilogu Uredbe, i označiti veličinu pravnog lica prema propisima koje uređuje Zakon o računovodstvu.

Ako pravno lice, preduzetnik ili udruženje ima više poslovnih jedinica na istoj opštini, podnosi samo jednu prijavu. Međutim, ukoliko ima registrovano više poslovnih jedinica na različitim opštinama, u polje „Jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost“ upisuju se sve opštine na kojima se posluje, a u svim opštinama se predaje prijava i na svakoj se upisuje ukupno ostvaren prihod u prethodnoj godini.

Uprave javnih prihoda doneće rešenje po kojem će se vršiti plaćanje, i to samo na onim opštinama na kojima se ostvaruje prihod.

 • JANA

  23.3.2024 #1 Author

  Konačno smo dobili detaljne informacije o svemu, mesecima tražim na internetu

  Odgovori

 • VALERIJA

  24.3.2024 #2 Author

  Eko-taksa je odlično sredstvo da se poveća ekološka svest.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  2.4.2024 #3 Author

  Platice oni to i nastaviti da nas truju. Jeftinije je od kazne, a oni mali rastereceni jer ce vecinu platiti ovi mikro.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...