publikacija WIPO prilagođena domaćem sistemu

Predstavljen prvi vodič o intelektualnoj svojini za domaće startape

PoslovanjePreduzetnikSrbija

15.11.2023 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavljen prvi vodič o intelektualnoj svojini za domaće startape Predstavljen prvi vodič o intelektualnoj svojini za domaće startape
Startapima u Srbiji dostupan je prvi vodič o intelektualnoj svojini za startape – „Preduzetničke ideje“, koji pruža neophodne smernice za korišćenje sistema zaštite intelektualne... Predstavljen prvi vodič o intelektualnoj svojini za domaće startape

Startapima u Srbiji dostupan je prvi vodič o intelektualnoj svojini za startape – „Preduzetničke ideje“, koji pruža neophodne smernice za korišćenje sistema zaštite intelektualne svojine, kako bi sačuvali konkurentnost, saopštio je danas Naučno-tehnološki park (NTP) Bepgrad.

Vodič je adaptacija publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), prilagođen sistemu i postupcima zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji, sa primerima pet domaćih privrednih subjekata, rečeno je na predstavljanju vodiča u NTP Beograd, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, izrađen je u okviru plana saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije sa WIPO, u saradnji i uz podršku NTO Beograd i Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“.

Ukazano je da za kompanije koje razvijaju tehnološke inovacije neophodno da u poslovanje uključe i strategiju zaštite intelektualne svojine kako bi zaštitili i time sprečili njeno neovlašćeno korišćenje.

Istaknuto je i da se zaštita intelektualne svojine tiče razvoja biznisa, da kroz nju startapi stiču prepoznatljiv identitet, štite svoju konkurentnost na tržištu i od važnosti је za privlačenje investicija.

Na događaju su predstavljeni i različiti WIPO alati za uključivanje pitanja intelektualne svojine u poslovanje startapa, dok su kompanije iz Srbije Smartsy i mBrainTrain podelile svoja iskustva u upravljanju intelektualnom svojinom u poslovanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...