dve trećine od objekata u zemljama srednje i istočne Evrope stariji od 30 godina

Preduzeća građevinske industrije za bolju energetsku efikasnost zgrada

EUPoslovanjePreduzetnikSrbija

25.5.2023 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Preduzeća građevinske industrije za bolju energetsku efikasnost zgrada Preduzeća građevinske industrije za bolju energetsku efikasnost zgrada
Dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama srednje i istočne Evrope (SEE) starije su od 30 godina (izgrađene... Preduzeća građevinske industrije za bolju energetsku efikasnost zgrada

Dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama srednje i istočne Evrope (SEE) starije su od 30 godina (izgrađene pre 1989, prema EU Building Stock Observatory) i u velikoj su meri energetski neefikasne.

Građani i zajednice imaju teškoće zbog visokih računa za energiju, loše udobnosti života, ozbiljne zagađenosti vazduha i zavisnosti od fosilnih goriva iznad proseka Evropske unije.

Sa namerom da pomognu u rešavanju ovih gorućih problema, vodeća preduzeća u sektoru renoviranja zgrada – Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Rockwool, Saint-Gobain, Signify i Velux potpisali su ove nedelje zajednički memorandum na Forumu o energetskoj efikasnosti Centralne i Istočne Evrope (C4E Forum) u Slovačkoj. Lideri se obavezuju na zajednički napor i rad i preduzimanje sistemskih i efikasnih koraka za podsticanje renoviranja zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti u raspravama o javnim politikama u zemljama CIE, navodi se u saopštenju Udruženja Mineralne Vune Srbije (MIVUS).

Foto: MIVUS

Preduzeća potpisnici inicijative imaju više od 42.000 zaposlenih i 100 proizvodnih postrojenja u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Nameravaju se fokusirati na organizovaniji i efikasniji angažman u nacionalnim o javnim politikama i na postavljanje teme obnove zgrada kao prioritetne. Građani i institucije imaju potrebu da njihove vlade usvoje javne politike koje će im pomoći u prevladavanju brojnih prepreka u obnovi njihovih zgrada i da doprinesu zajedničkim ciljevima u vidu čistijeg vazduha, javnog zdravlja, energetske sigurnosti i dekarbonizacije.

Obnova zgrada može osigurati zdravije, efikasnije i jeftinije kuće za održavanje, kao i čistiji vazduh i poboljšanu energetsku bezbednost zemalja CIE. Štaviše, renoviranje zgrada već danas obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta u regionu.

Industrija podržava ove stavove stručnim studijama: samo izolacijom stambenih zgrada može se u proseku uštedeti 44 odsto ukupne potrošnje energije krajnjih korisnika i 46 odsto prirodnog gasa, prema Buildings Performance Institute Europe. EuroWindoor je ustanovio da zamena prozora može rezultovati mogućim dodatnim uštedama energije do 15 odsto ukupnih potreba za grejanjem. Healthy Homes Barometer 2022 pokazao je da na svakog trećeg Evropljanina utiče barem jedan rizik klimatske opasnosti zatvorenih prostora, kao što su vlaga i buđ, nedostatak osvetljenja, hladnoća ili previsok nivo buke.

MIVUS je udruženje proizvođača i distributera izolacionih materijala od mineralne vune, na teritoriji Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...