Uvećava se broj programa podrške u poslovanju

Preduzetnicima potreban predvidljiv i uređen sistem, a ne jednokratne olakšice

InvesticijeIzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

22.11.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 10

Preduzetnicima potreban predvidljiv i uređen sistem, a ne jednokratne olakšice Preduzetnicima potreban predvidljiv i uređen sistem, a ne jednokratne olakšice
Broj preduzetnika u Srbiji konstantno raste, trenutno ih je više od 328.000, a ove godine za prvih šest meseci registrovano je 22.500 novih, što... Preduzetnicima potreban predvidljiv i uređen sistem, a ne jednokratne olakšice

Broj preduzetnika u Srbiji konstantno raste, trenutno ih je više od 328.000, a ove godine za prvih šest meseci registrovano je 22.500 novih, što je za 11 odsto više nego u istom periodu 2022, poručeno je sa panela koji je održan u okviru programa StarTech povodom Globalne nedelje preduzetništva.

Ipak, na skupu je konstatovano da je preduzetnicima neophodna dalja, kako finansijska tako i stručna pomoć u razvijanju poslovanja.

Milena Amon iz udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije kaže da se oni slažu sa zaključkom panela da je preduzetništvo u Srbiji, uz poljoprivredu, najvažniji pokretač ekonomije, ali da se u praksi ponašamo kao da je to najmanje bitno.

“Mislim da su potrebne ozbiljne izmene uslova poslovanja. Neophodna je ozbiljna reforma poreskog sistema koja trenutno guši početnike u poslovanju i one koji imaju male porodične biznise jer su preopterećeni nametima i nepotrebnim administrativno-birokratskim procedurama, kao što je uvođenje kasa paušalcima. Potreban je pravedan, progresivan i sveobuhvatan poreski sistem i profesionalna poreska uprava”, navodi Amon u razgovoru za Biznis.rs.

Na pitanje šta je preduzetnicima trenutno najvažnije kako bi se nastavio njihov rast, naša sagovornica kaže da je potreban uređen, jasan i predvidiv sistem, a ne pojedinačne olakšice.

“Preudzetnicima je potreban i lakši pristup izvorima finansiranja. Neophodno je omogućiti mladima da se ranije uključuju u porodične poslove, osloboditi nameta plate mladih od 16 do 22 godine i obezbediti im mogućnost fleksibilnog radnog vremena u direktnoj interakciji sa poslodavcima”, ističe Milena Amon.

Foto: Pixabay.com

Upravo je i poslednji izveštaj Evropske komisije ukazao na iste probleme u domaćoj privredi i predložio nekoliko mera.

Srbija je kao i u prethodnim godinama, ocenjena kao umereno pripremljena u oblasti preduzetništva i industrijske politike, a ograničen napredak je postignut usvajanjem novog Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države. Dalje je potrebno unaprediti predvidljivost poslovnog okruženja kroz direktno uključivanje privrede u regulatorni proces. Usvojiti Akcioni plan za primenu Strategije industrijske politike Srbije, i preraspodeliti budžetska sredstva radi podsticanja stranih direktnih investicija za pružanje tehničke i finansijske podrške malim i srednjim preduzećima”, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Koje sve institucije nude pomoć preduzetnicima?

Na panelu čija je tema bila stanje u preduzetništvu u Srbiji, bilo je i reči o mnogobrojnim trenutno dostupnim programima podrške preduzetnicima. Aktuelna je podrška za žene preduzetnice, kao i za mlade i početnike u poslovanju pod nazivom Start up 2023. Finansijski okvir predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a sredstva u iznosu od 400.000 do šest miliona dinara se mogu koristiti za kupovinu opreme i dostavnih vozila, održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove do 20 odsto ulaganja.

Obuka, bankarski krediti, bespovratna sredstva i garancije za početnike je program namenjen novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine. Program se sastoji iz garancija za kredite i odobrenje povoljnih bankarskih kredita od strane banaka, isplate bespovratnih sredstava i obezbeđivanje stručne, besplatne pomoći i podrške u izradi poslovnog plana i daljem poslovanju kroz mentoring program koji sprovodi Privredna komora Srbije.

Još jedna pomoć je organizovana u vidu podrške samozapošljavanju. Nefinansijski program sprovode filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koji podrazumeva savetovanje i informisanje u vezi sa samozapošljavanjem, obuke iz oblasti preduzetništva i mentoring program.

Obuke pod nazivom “Put do uspešnog preduzetnika” obuhvataju pet oblasti: osnove preduzetništva, pravni aspekt biznisa, porezi i doprinosi za preduzetnike, Biznis plan radionicu i informacije o ugovornim obavezama. Sa druge strane, mentoring program podrazumeva dijagnozu stanja započetog biznisa, stručne savete i informacije za otklanjanje nedostataka i unapređenje poslovanja.

Gostudy 2.0 je druga sezona besplatne škole digitalnog preduzetništva kroz koju korisnici imaju priliku da se upoznaju sa svetom interneta i digitalnih tehnologija i nauče kako da osnove digitalnog preduzetništva, frilensinga, marketinga i društvenih mreža primene u svom poslovanju.

  • SABRINA

    22.11.2023 #1 Author

    Apsolutno se slažem da je preduzetnicima bitniji predvidljiv i uređen sistem, a ne jednokratne olakšice.

    Odgovori

  • DOBRILA

    22.11.2023 #2 Author

    Pa to svakako jeste tako..

    Odgovori

  • jevtić

    22.11.2023 #3 Author

    Tako je

    Odgovori

  • SHALIMAR

    22.11.2023 #4 Author

    Jednokratne olaksice ne unapedjuju poslovanje vec nacin na koji se poslovanje vodi

    Odgovori

  • tamara71

    22.11.2023 #5 Author

    Pogotovo novim manjim preduzetnicima

    Odgovori

  • Dux011

    22.11.2023 #6 Author

    Pa tacno.

    Odgovori

  • STEPA

    23.11.2023 #7 Author

    Tako i treba da bude, slažem se.

    Odgovori

  • SENSEI

    23.11.2023 #8 Author

    Jednokratne pomoći u prevodu su zamazivanje očiju

    Odgovori

  • Boba321

    26.11.2023 #9 Author

    Mladim firmam je uvek najteze,treba im pomoci na pocetku

    Odgovori

  • džon meklejn

    13.12.2023 #10 Author

    džaba je sva priča njima,
    poreska uprava naplaćuje potvrdu o izbegavanju dvostrukog oporezivanja 5400 din!
    obična potvrda 5400!!!
    alo ljudi, pa to ni u americi ne košta toliko!

    država je prepuna takvih budalaština koje ne doprinose ničemu a koštaju ko suvo zlato!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...