Vrednost ove investicije 23,5 miliona evra

Pušteno u rad postrojenje za preuzimanje toplotne energije iz deponije Vinča

BiznisSrbija

9.3.2024 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pušteno u rad postrojenje za preuzimanje toplotne energije iz deponije Vinča Pušteno u rad postrojenje za preuzimanje toplotne energije iz deponije Vinča
U toplani Konjarnik u Beogradu počelo je da radi postrojenje za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije Vinča. Vrednost ove investicije je... Pušteno u rad postrojenje za preuzimanje toplotne energije iz deponije Vinča

U toplani Konjarnik u Beogradu počelo je da radi postrojenje za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije Vinča.

Vrednost ove investicije je 23,5 miliona evra, a iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac, piše eKapija.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da će prvi put Beogradske elektrane početi da koriste obnovljive izvore u snabdevanju toplotnom energijom.

„To je značajno jer smo pokazali da je otpad vredan resurs s obzirom na to da postaje resurs grada, a druga stvar je da počinjemo da koristimo savremene tehnologije i čuvamo životnu sredinu. Takođe, postajemo manje zavisni od uvoza i potrošnje gasa. Istovremeno, stiču se i mogućnosti za proširenje i nove priključke, pre svega individualnih korisnika. To je jako značajno jer su individualna ložišta najveći zagađivač“, izjavio je Nikodijević.

Vanja Vukić, direktor JKP-a Beogradske elektrane je rekao da je danas veliki dan za ovo preduzeće jer se prvi put pušta energija dobijena iz obnovljivih izvora.

„Ovo je prvi put da Beogradske elektrane koriste energiju iz obnovljivih izvora iz spalionice u Vinči. Ovo će napraviti prekretnicu u razvoju Beogradskih elektrana i nadam se da ćemo u budućnosti sve više energije dobijati iz obnovljivih izvora“, rekao je Vukić.

Ovo je samo jedan od projekata planiranih za Beogradske elektrane, drugi je izgradnja toplodalekovoda o kome dugo priča, a konačno je taj projekat započet.

„Kada se termoelektrana u Obrenovcu poveže na toplanu na Novom Beogradu dobiće se novi benefiti u isporuci toplotne energije, a ceo EXPO će biti priključen na taj projekat, tako da ćemo pored toplotne moći da isporučujemo i rashladnu energiju jer je sve veća potrošnja električne energije na rashlađivanje. Na taj način će se umnogome smanjiti i potrošnja struje“, rekao je Nikodijević.

  • Grocka

    9.3.2024 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • SUNCE

    9.3.2024 #2 Author

    Iznenadjena salm bas prijatno.Nisamznala da smo napravili gorionicu otpada u Vinci koju koristimo za proizvodnju obnovljive energije Svaka cast.

    Odgovori

  • LEBRON

    10.3.2024 #3 Author

    Pozitivna vest svakako

    Odgovori

  • Brana

    10.3.2024 #4 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • PIKSI

    10.3.2024 #5 Author

    odlicna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...