u novom sadu za nedelju dana ostvaren promet od 103,4 miliona dinara

Rast cena svih primarnih poljoprivrednih kultura na domaćoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

17.5.2024 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Rast cena svih primarnih poljoprivrednih kultura na domaćoj berzi Rast cena svih primarnih poljoprivrednih kultura na domaćoj berzi
U radnoj nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zaključen je prvi berzanski ugovor za novi rod pšenice. S druge strane, četvrtu... Rast cena svih primarnih poljoprivrednih kultura na domaćoj berzi

U radnoj nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zaključen je prvi berzanski ugovor za novi rod pšenice. S druge strane, četvrtu nedelju zaredom kukuruz je zauzeo dominantno mesto u trgovanju, dok su cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile rast.

Tokom poslednjih pet dana preko Produktne berze je prometovano 4.170 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 103.429.500 dinara.

Na tržištu kukuruza nedelja je počela sa izuzetno slabom ponudom uz tražnju koja je bila na nižem cenovnom nivou i mahom usmerena na paritet luke. Ovaj trend zadržao se do kraja nedelje, kada je usled rasta cene kukuruza došlo do povećanja ponude.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 20,10 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 19,42 din/kg bez PDV-a (21,36 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prošlonedeljnu ponderisanu cenu primetan rast od 2,84 odsto. Kukuruz je ponovo bio najtrgovanija kultura i ove sedmice činio je 62 odsto ukupnog nedeljnog prometa. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka po ceni od 20,30 do 20,50 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu pšenice tokom ove nedelje zaključen je prvi berzanski ugovor za pšenicu ovogodišnjeg roda, po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a. Kada je u pitanju rod 2023. godine, ovu sedmicu obeležila je slaba ponuda pšenice i tražnja koja je bila na nižem cenovnom nivou.

Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 21,80 do 23,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 22,15 din/kg bez PDV-a (24,37 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan rast cene od 5,66 odsto. U ukupnom obimu prometa pšenica je ove sedmice učestvovala sa 19 odsto udela.

Ponuda sojinog zrna tokom čitave nedelje je bila izuzetno slaba ili je čak potpuno izostajala. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 59,00 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 60,14 din/kg bez PDV-a (66,16 din/kg sa PDV-om), za 3,87 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...