Najviše se trgovalo pšenicom

Rast nedeljnog prometa na Produktnoj berzi 122,46 odsto

AgrobiznisSrbija

12.4.2024 16:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast nedeljnog prometa na Produktnoj berzi 122,46 odsto Rast nedeljnog prometa na Produktnoj berzi 122,46 odsto
U protekloj nedelji na Produktnoj berzi u Novom Sadu zaključen je prvi terminski ugovor za kukuruz roda 2024. godine. Pored toga, zaključen je i... Rast nedeljnog prometa na Produktnoj berzi 122,46 odsto

U protekloj nedelji na Produktnoj berzi u Novom Sadu zaključen je prvi terminski ugovor za kukuruz roda 2024. godine. Pored toga, zaključen je i jedan berzanski ugovor za ovogodišnju uljanu repicu. U odnosu na prethodnu nedelju obim prometa Produktne berze povećan je za čak 122,46 odsto, a prometovano je ukupno 5.784 tone robe.

Finansijska vrednost prometa iznosila je 137.557.650 dinara. Kao i prethodne dve nedelje, ponovo se najviše trgovalo pšenicom. Cene pšenice i soje nastavile su prošlonedeljni rast, dok je cena kukuruza bila nešto niža u odnosu na prethodnu sedmicu.

Ponderisana cena kukuruza iznosila je 17,16 din/kg bez PDV-a (18,87 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan pad cene od 0,59 odsto. Kukuruz je ove sedmice činio 20 odsto ukupnog obima prometa.

Na tržištu pšenice početkom ove nedelje primetna je bila povećana aktivnost učesnika, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Struktura kupaca bila je raznolika, pri čemu su pšenicu najčešće potraživali mlinari i izvoznici. Tokom druge polovine nedelje primetna je bila slabija ponuda, a tražnja je mahom bila usmerena na pšenicu sa višim parametrima kvaliteta. Kupci su, takođe, pokazali interesovanje i za pšenicu za stočnu ishranu.  

Tokom sedmice pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 19,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 19,24 din/kg bez PDV-a (21,17 din/kg sa PDV-om), te se rast cene nastavio i ove nedelje. Cena je u odnosu na prošlonedeljnu povećana za 1,6 odsto.

I ove sedmice pšenica je bila primarna kultura u trgovanju, te je činila 62 odsto ukupnog obima prometa.

Kada je u pitanju tržište soje, na njemu je primetno bilo blago povećanje aktivnosti, a slaba ponuda uslovila je rast cene sojinog zrna. Berzanski ugovori za sojino zrno zaključeni su na jedinstvenom cenovnom nivou od 55,00 din/kg bez PDV-a (60,50 din/kg sa PDV-om), te je to ujedno bila i ponder cena, uz nedeljni rast od 2,8 odsto.

U toku nedelje zaključen je i jedan berzanski ugovor za uljanu repicu roda 2024. po ceni od 43,57 din/kg (372 evra po toni) bez PDV-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...