alarmantno poređenje sa statistikom zemalja EU

Sindikat Sloga: Srbija sa satnicom od 613 dinara na dnu Evrope

EUSrbija

27.4.2023 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sindikat Sloga: Srbija sa satnicom od 613 dinara na dnu Evrope Sindikat Sloga: Srbija sa satnicom od 613 dinara na dnu Evrope
Udruženi sindikati Sloga saopštili su danas da je Srbija, sa prosečnim troškovima rada po satu od 613 dinara na dnu Evrope. Sindikat je naveo... Sindikat Sloga: Srbija sa satnicom od 613 dinara na dnu Evrope

Udruženi sindikati Sloga saopštili su danas da je Srbija, sa prosečnim troškovima rada po satu od 613 dinara na dnu Evrope.

Sindikat je naveo da su po podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, prosečni troškovi rada po satu u toj zemlji oko 39,50 evra, a da u državama EU iznose u proseku oko 30,50 evra. „U Srbiji, je po našim proračunima, taj trošak gotovo pet puta manji i iznosi oko 613 dinara“, piše u saopštenju.

Taj sidnikat je naveo da „velika razlika jasno ukazuje da se Srbija nalazi na samom dnu Evrope“, a da su, kako su ocenili, „radnici zarobljeni u kandžama siromaštva, niske satnice i nepravde“, prenosi Beta.

Komponente u ceni izračunjavanja satnice su bruto plate zaposlenih, topli obrok, dnevnice i regres, troškovi odlaska i dolaska na rad, plaćeni dani za državne praznike.

Tu spadaju, po navodima sindikata Sloga, i porezi i socijalni doprinosi koje poslodavac plaća državi, kao i njegovi izdaci za profesionalno usavršavanje i obrazovanje radnika i drugi izdaci.

„Ovo su alarmantni podaci koji naglašavaju preku potrebu za ubrzanim procesom pridruživanja Srbije EU jer su povećanje satnice i unapređenje uslova rada od suštinskog značaja kako bi se sprečio masovni odlazak  radnika u inostranstvu“, dodao je taj sindikat.

 • SHALIMAR

  27.4.2023 #1 Author

  Mi smo na dnu odavno…

  Odgovori

 • MAJA

  28.4.2023 #2 Author

  Ovo nije nista novo, navikli smo na to, nazalost

  Odgovori

 • Vale

  30.4.2023 #3 Author

  Svima nam je jako zao sto nam je zemlja u takvom stanju

  Odgovori

 • MITAR

  30.4.2023 #4 Author

  Pritom ovde pricamo o bruto iznosu satnice, kada stavimo neto tek o da vidimo kakav je stvarna satnica i koliko je porazavajuce za radnike.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...