svaka peta osoba u našoj zemlji u riziku od siromaštva

Sistemsko unapređenje poreske i socijalne politike bolje od jednokratnih mera

SrbijaU fokusu

17.10.2023 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sistemsko unapređenje poreske i socijalne politike bolje od jednokratnih mera Sistemsko unapređenje poreske i socijalne politike bolje od jednokratnih mera
Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da je iskorenjivanje siromaštva prvi cilj održivog razvoja Agende 2030... Sistemsko unapređenje poreske i socijalne politike bolje od jednokratnih mera

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da je iskorenjivanje siromaštva prvi cilj održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija, na čije se sprovođenje obavezala Srbija, što znači i primenu jednog od njenih ključnih principa „da niko ne bude izostavljen“.

FCD podseća da je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaka peta osoba u Srbiji u riziku od siromaštva, a 28,1 odsto građana živi pod rizikom siromaštva ili socijalne isključenosti.

„Teška ekonomska situacija, rast inflacije i naročito skok cena hrane i energenata najviše su pogodili siromašnije slojeve stanovništva. U Srbiji gotovo devet od deset domaćinstava (88,6 odsto) ima teškoća da sastavi kraj s krajem“, navodi se u saopštenju koje je prenela Beta.

FCD je pozvala vlasti u Srbiji da umesto jednokratnih mere pomoći za pojedine kategorije stanovništva i pojeftinjenja nekih artikala u trgovinama, sistemski unaprede socijalne i poreske politike da bi se obezbedila neophodna podrška i najugroženiji zaštitili od siromaštva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...