polovina trgovanja obavljena na tržištu pšenice

Smanjen promet, pale cene na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

4.8.2023 15:35 Autor: Marko Miladinović 2

Smanjen promet, pale cene na Produktnoj berzi Smanjen promet, pale cene na Produktnoj berzi
U proteklih nedelju dana na domaćem robno-berzanskom tržištu primetan je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kao i protekle nedelje i ove se... Smanjen promet, pale cene na Produktnoj berzi

U proteklih nedelju dana na domaćem robno-berzanskom tržištu primetan je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kao i protekle nedelje i ove se najviše trgovalo pšenicom, koja je obuhvatila 49 odsto udela u ukupnom obimu trgovanja.

Obim ukupnog nedeljnog prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 2.048 tona robe, što je za 2,94 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu. Ukupna finansijska vrednost prometa iznosila je 48.781.100 dinara, odnosno za 22,85 odsto manje.

Na tržištu kukuruza početkom i sredinom nedelje bila je primetna slaba aktivnost učesnika, kako na strani ponude tako i na strani tražnje. Poslednjih dana u nedelji došlo je do povećanja ponude, dok su kupci i dalje bili povučeni, te je tražnja bila slaba i na nižem cenovnom nivou, piše u zvaničnom izveštaju sa Produktne berze.

U toku nedelje kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,00 do 22,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 21,62 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prošlu nedelju cenovni pad od 2,81 odsto.

Što se tiče pšenice, tokom cele nedelje ponuda je bila veća od tražnje, koja je bila slabija i na nižem cenovnom nivou. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,50 do 22,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 21,79 din/kg bez PDV-a, uz nedeljni pad od 3,07 odsto.

Na tržištu soje u potpunosti je izostala tražnja, a sojino zrno nuđeno je po ceni od 59,00 do 59,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...