Kako politička dešavanja mogu da utiču na privredni rast

Spekulacije oko izbora povećavaju nekomercijalni rizik Srbije

PoslovanjeSrbija

23.5.2023 10:11 Autor: Milica Rilak 6

Spekulacije oko izbora povećavaju nekomercijalni rizik Srbije Spekulacije oko izbora povećavaju nekomercijalni rizik Srbije
Već samo pominjanje mogućnosti vanrednih izbora, pa još od strane državnog vrha, povećava nekomercijalni rizik zemlje, a to povlači određene posledice i kada je... Spekulacije oko izbora povećavaju nekomercijalni rizik Srbije

Već samo pominjanje mogućnosti vanrednih izbora, pa još od strane državnog vrha, povećava nekomercijalni rizik zemlje, a to povlači određene posledice i kada je reč o odlukama potencijalnih investitora, ali i o kretanju cene zaduživanja države, kaže za Biznis.rs ekonomista Saša Đogović, odgovarajući na naše pitanje kako bi eventualni izlazak na biračka mesta mogao da utiče na privredni rast u ovoj godini.

Narodna banka Srbije zadržala je procenu rasta BDP-a Srbije u ovoj godini u koridoru između dva i tri odsto, Vlada Srbije i dalje računa na 2,5 odsto rasta do kraja godine, Svetska banka prognozira privredni rast od 2,3 odsto a Evropska komisija od 1,9 odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić nedavno nam je rekao da rast BDP-a u prvom kvartalu od 0,7 odsto ukazuje na to da bi rezultat na kraju godine mogao da bude i slabiji od dva odsto. S obzirom na različite prognoze i procene, pitanje je kako bi eventualno raspisivanje izbora uticalo na privredni rast u ovoj godini.

Ekonomista Saša Đogović smatra da poslednja dešavanja ukazuju na to da je na delu politička kriza, čim se u javnosti spekuliše o izborima. Prema njegovim rečima, svejedno je da li se spekuliše o tome da li će izbora uopšte biti ili da li će biti raspisani na jesen.

„U takvoj atmosferi povećava se nekomercijalni rizik, a to sa sobom povlači nekoliko posledica – prvo, potencijalni investitori koji su pravili konkretne planove prelaze na ‘stand- by’ režim, dok će oni koji su samo posmatrali naše tržište napraviti ‘otklon’ do daljnjeg, dok se situacija ne raščisti“, rekao je Đogović za Biznis.rs.

Saša Đogović / Foto: PrintScreen YT Glas Amerike VOA

Prema njegovom mišljenju, to samo govori o nepovoljnoj percepciji domaćih institucija, koje se doživljavaju kao nepostojeće, dok se odluke donose „iza paravana“.

Upozorava i da povećanje nekomercijalnog rizika sa sobom povlači i to da se kreditni rejting države u najmanju ruku neće povećavati.

„To znači da će, u najboljem, ostati na trenutnom nivou, sa eventualno negativnim izgledima za skoriju budućnost, što bi značilo da bi cena zaduživanja države mogla da poraste“, upozorio je Đogović i dodao da bi takav scenario mogao negativno da se odrazi na platno-bilansnu poziciju zemlje.

Kreditni rejting Srbije prema Standard & Poor’s je BB+ sa pozitivnim izgledima, i ostao je nepromenjen „uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po globalnu ekonomiju. Istovremeno, potvrđeni su i stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga“, stoji u saopštenju Narodne banke Srbije izdatom povodom objavljivanja odluke te globalne rejting agencije početkom aprila ove godine.

  • suncokret

    23.5.2023 #1 Author

    Mislim da sada nije trenutak za političke nesuglasicde jer je jako težak trenutak za Srbiju i imamo jako pubo neprijatelja pa bi i vlast i opozicija trebalo da popuste i da maksimalno sarađuju a demonstracija su u ovom trenutku jako stetne za Srbiju i ne mogu da se otmem utisku da su podstaknut i organizovane spolja.

    Odgovori

    • Mike

      23.5.2023 #2 Author

      Saradnja ove vlasti i opozicije?! Šta sve neću da pročitam.

      Odgovori

  • SUZI

    23.5.2023 #3 Author

    Politicka kriza cim se spomenu izbori, politicke nesuglasice obzirom na opste stanje u drzavi trebalo bi da se stisaju. Nije ni vreme ni mesto.

    Odgovori

  • DOBRILA

    24.5.2023 #4 Author

    Pored svega Jos su nam izbori trebali..

    Odgovori

  • SENSEI

    24.5.2023 #5 Author

    Pa nisu bili „opštinski izbori“, oni bi sad trebali valjda da budu

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2023 #6 Author

    Ako treba,odrzace se…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...