Hemofarm ostvario rast u svim segmentima

Stada grupa u prvoj polovini 2023. povećala prodaju 16 odsto

BiznisEUSrbijaSvet

15.8.2023 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stada grupa u prvoj polovini 2023. povećala prodaju 16 odsto Stada grupa u prvoj polovini 2023. povećala prodaju 16 odsto
Stada grupa objavila je u utorak da je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast prodaje od 16 odsto, na 2,1 milijardu evra. Zarada... Stada grupa u prvoj polovini 2023. povećala prodaju 16 odsto

Stada grupa objavila je u utorak da je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast prodaje od 16 odsto, na 2,1 milijardu evra.

Zarada kompanije pre kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) poboljšana je za 30 odsto na 509 miliona evra u prvih šest meseci 2023, a Stada je skoro udvostručila profit u poslednjih pet godina, navedeno je u saopštenju.

„Na dobrom smo putu da ove godine premašimo prodaju za više od četiri milijarde evra i milijardu evra EBITDA-e“, rekao je generalni direktor Stada grupe Peter Goldšmit (Peter Goldschmidt).

On je dodao da rejting Stade u održivom poslovanju potvrđuje da su među prvih 15 odsto farmaceutskih kompanija prema nezavisnim procenama.

Istaknuto je i da je doprinos rastu Stada grupe u prvih šest meseci 2023. godine ostvario i vršački Hemofarm, koji je jedan od ključnih proizvodnih centara, sa pogonima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Hemofarm grupa je nastavila je da ostvaruje odlične rezultate na tržištu zapadnog Balkana. Kao regionalni farmaceutski lider nastavili smo rast u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda, a porast prodaje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, potvrđuje našu jasnu strategiju da budemo partner od poverenja našim korisnicima“, istakao je generalni direktor Hemofarm grupe Ronald Zeliger.

On je naveo da je posebno ponosan što je Hemofarm ostvario rast u svim segmentima.

„Na tržište smo plasirali brojne nove lekove i OTC/CHC proizvode, kao što je Femmabiotic. Hemofarm je pouzdan partner lekarima i pacijentima i osluškuje njihove navike i potrebe. Nastavićemo da pružamo najaktuelnije farmaceutske proizvode po pristupačnim cenama“, rekao je Zelinger.

U saopštenju je navedeno i da su novoj fabrici Stade u Vijetnamu nadležne institucije Evropske unije potvrdile da je u skladu sa strogim evropskim standardima dobre proizvođačke prakse (GMP), što će omogućiti izvoz u Evropu i kontinuiranu pouzdanost snabdevanja.

Foto: Peter Goldšmit – Generalni direktor Stade

Dodaje se i da Stada nastavlja da unapređuje svoj doprinos održivoj isporuci lekova.

Nezavisna agencija Sustainalytics izdala je poboljšanje u smanjenju Stadinog rejtinga rizika sa 26,7 u prvoj polovini 2022. na 21,6 u prvih šest meseci ove godine.

Najavljeno je i da će Stada u septembru predstaviti rezultate Zdravstvenog izveštaja za 2023. – devetog po redu istraživanja, sa više od 32.000 učesnika iz 16 zemalja.

Podseća se i da je Stada usklađena sa Ciljem 3 održivog razvoja Ujedinjenih nacija o dobrom zdravlju i blagostanju, istovremeno ispunjavajući svoju svrhu da brine o zdravlju ljudi kao pouzdan partner.

Kada su u pitanju zdravstveni proizvodi široke potrošnje, nekoliko lansiranja i proširenja kapaciteta, zajedno sa uspešnom integracijom nedavnih akvizicija, doveli su do korigovanog povećanja od 19 odsto na 870,6 miliona evra u prvoj polovini 2023. godine, navedeno je u saopštenju.

Nadmašivši performanse tržišta u nekoliko kategorija proizvoda, zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljali su najveći od tri strateška poslovna segmenta, čineći 42 odsto prometa Stada grupe.

Istaknuto je i da je status dobrog partnera za saradnju u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje Stada dodatno potvrdila polovinom jula ove godine najavom akvizicije još jedne grupe brendova od Sanofija.

U oblasti generičkih proizvoda, brojna nova lansiranja doprinela su poboljšanju korigovane prodaje Stada grupe za osam procenata na 756,2 miliona evra u prvoj polovini 2023. Generički proizvodi činili su 37 odsto prodaje grupe. Pouzdanost snabdevanja tržišta ostvarena je kroz snažne investicije u zalihe, internu izgradnju kapaciteta i dvostruki izvor aktivnih supstanci. Time je Stada nadmašila tržište i ostvarila najbolji maloprodajni rezultat u nekoliko zemalja.

Porast udela na tržištu ostvaren je u brojnim zemljama, uključujući Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Francusku, Litvaniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Švajcarsku.

Nekoliko lansiranja u terapeutskim kategorijama, kao što su kardio-vaskularna oblast i dijabetes, doprineli su tom rastu tržišta. Kako je navedeno, prodaja specijaliteta napreduje za 24 odsto na korigovanoj osnovi na 432,1 milion evra u prvoj polovini ove godine i činila je 21 odsto od prodaje grupe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...