Neradni dani u Srbiji su 1, 2. i 7. januar

Tokom praznika dežuraće pošte, prodavnice, apoteke, a parking će biti besplatan

Srbija

29.12.2023 11:17 Autor: Milica Vojtek 1

Tokom praznika dežuraće pošte, prodavnice, apoteke, a parking će biti besplatan Tokom praznika dežuraće pošte, prodavnice, apoteke, a parking će biti besplatan
Tokom novogodišnjih i božićnih praznika radno vreme javnih preduzeća, institucija, trgovinskih radnji i šoping molova, javnog prevoza, kao i parkinga biće izmenjeno. Neradni dani... Tokom praznika dežuraće pošte, prodavnice, apoteke, a parking će biti besplatan

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika radno vreme javnih preduzeća, institucija, trgovinskih radnji i šoping molova, javnog prevoza, kao i parkinga biće izmenjeno.

Neradni dani u Srbiji su 1, 2. i 7. januar. Božić pada u nedelju, 7. januara i ovaj praznik se ne prenosi na sledeći dan, te će 8. januara sve već raditi po uobičajenom radnom vremenu.

Tokom zvaničnih neradnih dana neće raditi javna uprava, banke, pošte, vrtići, kao ni škole, jer zimski raspust počinje u petak, 29. decembra posle podne, odnosno u ponedeljak 1. januara. Prodavnice će raditi po izmenjenom režimu.

Pošta Srbije saopštila je da će za novogodišnje i božićne praznike raditi dežurne pošte. „Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošte na graničnim prelazima Batrovci, Horgoš i Čukarka i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, radiće non-stop“, saopštila je Pošta Srbije.

Tokom 1. januara i u nedelju 7. januara, u Beogradu dežuraće Glavna pošta, pošta u Bulevaru Vudroa Vilsona bb („Zimska bajka”) i pošta na aerodromu Nikola Tesla. Izuzev pošte na graničnom prelazu Sremska Rača, radiće pošte na svim administrativnim i graničnim prelazima. U utorak 2. januara, biće otvorene 64 pošte u celoj zemlji, u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima.

U nedelju 31. decembra i u subotu 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno, do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb „Zimska bajka”, 31. decembra, radiće od 13 do 19 časova.

Zgrada Glavne pošte / Izvor: PTT Srbije

Besplatno parkiranje u zoniranim delovima grada

JKP „Parking servis“ neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada tokom novogodišnjih i božićnih praznika, 1, 2. i 7. januara 2024, kada će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate. U subotu, 30. decembra 2023, i subotu, 6. januara 2024. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.

Od srede, 3. januara, i od ponedeljka, 8. januara 2024, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

JKP „Parking servis” Novi Sad za vreme novogodišnjih praznika, u ponedeljak 1. i u utorak 2. januara, neće naplaćivati parkiranje u gradu. Parkiranje se neće naplaćivati ni na dan Božića, u nedelju 7. januara. Za vreme praznika, u saradnji sa saobraćajnom policijom, dežuraće ekipa „pauk” službe, navodi se u sopštenju ovog JKP.

Foto: Pixabay

Taksi prevoz po skupljoj tarifi

Taksi usluge tokom prazničnih dana plaćaćamo po skupljoj tarifi i to od subote, 30. decembra, od 22 sata pa sve do srede, 3. januara u 6 časova ujutru.

Start u sve tri tarife košta 270 dinara, vožnja po kilometru košta 96 dinara u prvoj (radni dani i subota od 6.00 do 22.00), 125 u drugoj (22.00-6.00, praznicima i nedeljom) i 192 dinara u trećoj tarifi (van gradskog područja). Čekanje po času taksisti naplaćuju 1.200 dinara.

Radno vreme Gradskog zavoda za javno zdravlje tokom praznika

Jedinica za zdravstveni nadzor (sanitarni pregledi) radiće po sledećem rasporedu: ponedeljak 1.januara 2024. godine i utorak 2.januara u terminu od 7:15 do 13:00 časova. Prijemno odeljenje radiće u ponedeljak i utorak u terminu od 7:00 do 13:00 časova, dok će Epidemiološka ambulanta za uzorkovanje briseva za PCR i antigensko testiranje prva dva dana nove godine raditi u terminu od 8:00 do 12:00 časova.

Zelene pijace rade uobičajeno poslednjeg dana u godini

Pijace „Zemun“, „Banovo brdo“, „Bele vode“ i „Dušanovac“ 1. i 7. januara radiće skraćeno od šest do 14 časova. U utorak, 2. januara sve zelene pijace će raditi od šest do 14 časova, objavljeno je na sajtu Beogradskih pijaca.

Otvoreni tržni centar Miljakovac „Beogradski buvljak“, 1. i 7. januara neće raditi, a 2. januara ova pijaca će raditi od šest sati ujutru do 14 časova. Pijaca „Dušanovac“ prodaja iz vozila – neće se vršiti 31. decembra kao i 1. i 6. januara, dok će 7. januara ova pijaca će raditi uobičajeno, od 19 časova do šest časova.

Pijaca cveća „Krnjača“ – 1. i 7. januara neće raditi.

Pijaca „Palilula“ – 31. decembra radiće od sedam do 20 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi, a 2. januara će raditi skraćeno, od šest do 14 časova. Na Badnji dan, 6. januara pijaca će raditi od sedam do 18 časova.

Garaža na pijaci „Palilula“ neće raditi 1. i 7. januara, dok će u utorak 2. januara raditi do 15 časova, dok će 06. januara raditi do 19:00 časova. Parking na pijaci „Zemun“ 1, 2. i 7. januara radiće od 00:00 do 24:00 časa. Garaža na pijaci „Zeleni venac“ neće raditi 1. i 7. januara, dok će 2. januara raditi do 15 časova. Parking na pijaci „Dušanovac“ radiće 1,2. i 7. januara od šest do 15 časova.

JKP „Tržnica“ u Novom Sadu saopštila je da 1. januara 2024. godine novosadske pijace ne rade, a da će 2. i 7. januara 2024. godine sve novosadske pijace raditi od 6.00 do 14.00 časova (radno vreme kao nedeljom).

„Novosadske pijace ne rade samo jedan dan u godini i to 1. januara“, navodi se u saopštenju JKP.

Foto: Pixabay.com

Tržni centri po posebnom režimu, bioskopi rade sve vreme

Tržni centri će u nedelju 31. januara raditi skraćeno do 18 časova, dok 1. januara, u ponedeljak neće raditi. Međutim, bioskopi u tržnim centrima će raditi. U subotu, 6. januara, radno vreme tržnih centara je do 18 časova, dok u nedelju na Božić neće raditi, s tim što će bioskopi i na ovaj praznik u tržnim centrima raditi normalno.

Ipak, bioskop Cineplexx BIG Kragujevac neće raditi ni 1. ni 7. januara, objavljeno je na sajtu, dok bioskop Cineplexx Niš neće raditi 7. januara. 

Prodavnice će raditi po prazničnom režimu i to na sledeći način:

„Maxi“, „Mega Maxi“ i „Shop&Go“ poslednjeg dana ove godine rade do 18 časova, dok 1. januara ni jedan maloprodajni objekat neće raditi. Od 2. do 5. janura, svi „Maxi“ objekti imaće redovno radno vreme s tim da objekti koji rade 24 sata u utorak, 2. januara, počinju sa radom u 07:30 sat.

Na Badnji dan, maloprodajni objekti radiće do 18 časova, dok na dan Božića neće raditi. Redovno radno vreme nastavlja se od 8. januara, a svi objekti koji rade 24 sata počinju sa radom tog dana u 07:30 sati.

„Super Vero“ i „Metro“ marketi poslednjeg dana 2023. godine radiće do 18 časova. Isto radno vreme imaće i 6. januara. Prvi i sedmi januar ove trgovine neće raditi.

Sve „Lidl“ prodavnice će 31. decembra, raditi skraćeno – do 18 časova. Prvi dan Nove godine, 1. januar, biće neradan, a 2. januara nastavlja sa redovnim radnim vremenom. Za Badnji dan, 6. januara, „Lidl“ prodavnice će raditi do 18 časova, dok za Božić neće raditi.

„Idea“, „Roda“ i „Mercator“ prodavnice 31. decembra radiće do 18 časova, dok će dve „Idea“ odabrane prodavnice – na Zlatiboru i Kopaoniku, raditi redovno radno vreme. Prvi dan 2024. godine radiće samo pet „Idea“ prodavnica – Dorćol, London, Kopaonik i obe njihove prodavnice na Zlatiboru. Na Badnji dan 6. januara sve prodavnice iz ova tri lanca radiće do 18 časova, dok će 7. januar biti neradan dan za sve radnje širom Srbije.

Foto: Rawpixel

Apoteke

Apoteke u lancu „Apoteka Beograd“, izuzev dežurnih, neće raditi tokom neradnih dana. Dežurne državne apoteke u Beogradu nalaze se u Nemanjinoj 2, Kralja Milana 9, Glavnoj 24, Maršala Tolbuhina 30 i Dr Đorđa Kovačevića 27.

Većina privatnih apoteka neće raditi tokom neradnih dana, izuzev deežurnih, kkoje inače rade 24 časa.

Benzinske stanice

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 0 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Kako mora da se radi po zakonu

Radno vreme trgovinskih i zanatskih radnji na teritoriji Beograda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika uređeno je gradskom odlukom, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda rade prema sledećem rasporedu:

31. decembra, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr), moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;
– 1. januara 2024. godine (Nova godina, ponedeljak), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni;
– 2. januara, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;
– 6. januara (Badnji dan, subota), dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr), moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati;
– 7. januara (Božić, nedelja), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

Na dan državnog i drugog praznika (1, 2. i 7. januar 2024. godine) nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo, pretežno neprehrambenog asortimana, i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 0 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena, istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Tagovi
POSLOVANJE
  • HANA

    1.1.2024 #1 Author

    Tako i treba za praznike.
    Najosnovnije samo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...