Izvoz raste po 20 odsto godišnje

U Srbiji posluje više od 800 registrovanih proizvođača rakije

SrbijaU fokusu

21.12.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Srbiji posluje više od 800 registrovanih proizvođača rakije U Srbiji posluje više od 800 registrovanih proizvođača rakije
Srbija je treća u svetu po proizvodnji šljivovice, koja je i na UNESCO listi nematerijanih kulturnih dobara, a godišnje se u Srbiji proizvede 50... U Srbiji posluje više od 800 registrovanih proizvođača rakije

Srbija je treća u svetu po proizvodnji šljivovice, koja je i na UNESCO listi nematerijanih kulturnih dobara, a godišnje se u Srbiji proizvede 50 miliona litara raznih vrsta rakije. Međutim, 30 miliona litara proizvedu registrovane destilerije, a ostalo domaćinstva za lične potrebe, objavio je RTS.

„Svi mogu iz svojih voćnjaka da oberu svoje voće, da od toga naprave rakiju i da to koriste za sopstvene potrebe. Zabranjeno je da se to pusti u promet na bilo koji način i bilo gde. Mi, nažalost, imamo slučajeva na pijacama, putem društvenih mreža, da se pojavljuju proizvodi, rakije kao proizvodi i to zovemo nelegalnom proizvodnjom“, rekao je Aleksandar Janjić iz Saveza proizvođača rakije Srbije.

Trenutno ima više od 800 registrovanih proizvođača. Iako je usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima pojednostavljena registracija, obezbeđene znatne subvencije, proizvodnja rakije zahteva prilična ulaganja, a uloženo se vraća tek za pet do šest godina. Zbog toga i oni koji su više decenija na tržištu kažu da ih nelojalna konkurencija ugrožava.

„Šteti pre svega državi zato što država gubi prihode od akcize i poreza. Šteti i legalnim proizvođačima koji plaćaju sve dažbine, a šteti i samom imidžu rakije, zato što je ta rakija koja se nabavlja gde se stigne promenljivog kvaliteta“, upozorio je Ivan Bogdanović, proizvođač „Stare Sokolove Rakije“.

Veliki proizvođači ipak manje trpe zahvaljujući izvozu koji se godišnje povećava za 20 odsto.

„Ove godine smo već u prvih devet meseci skoro došli do deset miliona evra i očekujemo naravno i dalji rast. Ako govorimo o zemljama gde je najveći izvoz, tu treba pre svega da istaknemo naravno naš region – Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, ali tu su i Sjedinjene Američke Države i Nemačka. Dakle ovih pet zemalja ide preko 60 posto našeg izvoza“, ističe Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu prizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Srbija je treća u svetu po proizvodnji šljivovice, a slede rakije od kruške i dunje. I dok se flaša rakije iz domaće radinosti može kupiti za nekoliko stotina dinara, cene rakija u radnjama zbog onoga što je u flašama, godine proizvodnje i naravno imena idu i do nekoliko hiljada dinara.

  • jevtić

    21.12.2023 #1 Author

    Zanimljivo, unosan sopstveni biznis

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.12.2023 #2 Author

    Imamo najbolju sljivovicu na svetu!

    Odgovori

  • NATI

    24.12.2023 #3 Author

    Kod nas se najvise i koristi rakija

    Odgovori

    • BOBICA

      4.2.2024 #4 Author

      Realno i jeste da se kod nas najviše koristi

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...