Lista zabranjenih preparata nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede

U Srbiji zabranjeno 113 pesticida

Srbija

10.11.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Srbiji zabranjeno 113 pesticida U Srbiji zabranjeno 113 pesticida
Od danas je u Srbiji zabranjena upotreba 113 preparata za zaštitu bilja, što je deo usklađivanja sa propisima unutar Evropske unije. Preparati su povučeni... U Srbiji zabranjeno 113 pesticida

Od danas je u Srbiji zabranjena upotreba 113 preparata za zaštitu bilja, što je deo usklađivanja sa propisima unutar Evropske unije.

Preparati su povučeni zato što sadrže 17 aktivnih supstanci koje su nedavno zabranjene u Evropskoj uniji, a koje od danas ne mogu više ni u Srbiji da se koriste jer je domaća regulativa skoro potpuno usaglašena sa evropskom, javiila je Radio-televizija Srbije.

Lista zabranjenih preparata nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević rekao je za RTS da su oni zabranjeni pre 18 meseci, a da je sada istekao rok u kojem su mogli da se koriste, odnosno da se potroše zalihe.

On je istakao da preostala količina zaliha treba da se odloži u skladu sa zakonom, odnosno da se preda onome ko je zadužen za skupljanje tog otpada, a koji zatim ide na bezbedno uništavanje.
Za četiri godine zabranjeno je 50 aktivnih supstanci, a za njihovo korišćenje predviđene su kazne.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...