Zajmove odobrile EIB i kineska Export-Import banka

Ugovoreni krediti za obilaznicu oko Novog Sada i finansiranje rehabilitacije puteva

Srbija

13.10.2023 13:35 Autor: Milica Rilak 2

Ugovoreni krediti za obilaznicu oko Novog Sada i finansiranje rehabilitacije puteva Ugovoreni krediti za obilaznicu oko Novog Sada i finansiranje rehabilitacije puteva
Vlada Srbije uputila je u Skupštinu dva Predloga zakona kojima traži podršku za pozajmicu vrednu 149,17 miliona evra od kineske Eksport-import banke za obilaznicu... Ugovoreni krediti za obilaznicu oko Novog Sada i finansiranje rehabilitacije puteva

Vlada Srbije uputila je u Skupštinu dva Predloga zakona kojima traži podršku za pozajmicu vrednu 149,17 miliona evra od kineske Eksport-import banke za obilaznicu oko Novog Sada, kao i za sporazum sa Evropskom investicionom bankom za finansiranje rehabilitacije puteva vredan 85 miliona evra.

U okviru Predloga zakona po potvrđivanju sporazuma o zajmu sa kineskom Export-Import bankom stoji da se ovaj zajam, ukupne vrednosti 149,17 miliona evra oslanja na Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava iz 2021. godine, čija je vrednost 175,5 miliona evra. To znači da će se iz ugovorenog zajma isplatiti 85 odsto troškova projekta, dok će 15 odsto pasti na teret budžeta Srbije.

Zajam za koji je ugovor zaključen 10. oktobra ove godine, u iznosu od 149,17 miliona evra, odobren je sa rokom dospeća od 15 godina i počekom od pet godina, sa kamatom koju čini varijabilni deo odnosno šestomesečni EURIBOR plus marža od 1,9 odsto godišnje. U okviru projekta izgradnje obilaznice oko Novog Sada i mosta preko Dunava investitor je preduzeće Koridori Srbije a izvođač China Road and Bridge Corporation, a novac za finansiranje kredita planiran je budžetom za 2024. godinu.

Vlada od Skupštine, inače, traži da ovaj zakon usvoji po hitnom postupku, pravdajući to odredbom da je povlačenje sredstava uslovljeno njegovim stupanjem na snagu.

Skupština će odlučivati o još jednoj pozajmici, koju je našoj zemlji odobrila Evropska investiciona banka (EIB).

Sa EIB je, naime, 6. oktobra potpisan Finasijski ugovor, u kome stoji da je ta međunarodna finansijska institucija Srbiji odobrila 85 miliona evra kredita za Projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti u saobraćaju.

Taj projekat, kako se podseća u obrazloženju zakona, je zajednički poduhvat Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, EIB i Srbije, i obuhvata rehabilizaciju 1.000 kilometara državne putne mreže.

Kredit u vrednosti od 85 miliona evra odobren je sa rokom otplate od 15 godina i počekom od četiri godine, uz fiksnu kamatnu stopu EIB-a i godišnju varijabilnu stopu u visini EURIBOR-a plus raspon koji EIB određuje za svaki referentni period.

Vlada traži da i ovaj zakon poslanici usvoje po hitnom postupku uz obrazloženje da je povlačenje sredstava uslovljeno njegovim stupanjem na snagu, dok u samom tekstu zakona stoji da je krajnji datum raspoloživosti zajma 31.decembar 2026. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...