Korak u razvoju nautičkog turizma

Uskoro početak gradnje marine u Velikom Gradištu

InfrastrukturaInvesticijeSrbijaTurizam

2.2.2022 17:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Uskoro početak gradnje marine u Velikom Gradištu Uskoro početak gradnje marine u Velikom Gradištu
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa Agencijom za upravljanje lukama, opštinom Veliko Gradište i JVP Srbijavode, potpisalo je Sporazum o realizaciji prve faze... Uskoro početak gradnje marine u Velikom Gradištu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa Agencijom za upravljanje lukama, opštinom Veliko Gradište i JVP Srbijavode, potpisalo je Sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu.

„Sporazum koji je danas potpisan omogućiće početak rada na procesu izgradnje marina i međunarodnih putničkih pristaništa i time značajno doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i noćenja. Trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja, ali Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti takođe imaju želju da svrate na Srebrno jezero. Dunav ovde predstavlja i granicu s Rumunijom odakle dolazi sve veći broj turista“, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić.

Ona je dodala da za opštinu Veliko Gradište, izgradnja marine znači izuzetan rast turističkog potencijala i samim tim i veću posećenost ove opštine, kao i da je sigurna da će se na ovaj način dugoročno približiti domaćim i stranim turistima sve prirodne lepote naše zemlje.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da marine predstavljaju važan segment nautičkog turizma i da je u prethodnom periodu ova oblast normirana, proglašena su prva lučka područja, dok je Agencija izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi.

Foto: Probudi Dunav

„Studija pruža mogućnost za nove investicije i projekte izgradnje marina, čime će se pospešiti nautički turizam u Srbiji. Predviđena su dalja značajna ulaganja u marinu u Velikom Gradištu, što će doprineti povećanju prihoda ove lokalne samouprave i privlačenju ljubitelja nautike na istok naše zemlje. Intenzivno ćemo raditi na tome da naše buduće marine budu deo nautičkih karata Evrope“, istakao je Perović dodavši da je Veliko Gradište prepoznato kao perspektivna lokacija za razvoj marine i međunarodnog putničkog pristaništa zbog blizine turističkih i sportskih sadržaja, pre svega Srebrnog jezera.

„Izgradnja i otvaranje marina i novih međunarodnih putničkih pristaništa podići će vidljivost nautičkih potencijala naše zemlje. Želimo da u potpunosti iskoristimo brojne mogućnosti Dunava za dalje poboljšanje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja”, zaključio je Perović.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić istakao je da će se izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera dodatno unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera. U sklopu marine planirani su i objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji.

  • JANA

    2.2.2022 #1 Author

    Preko potrrbna marina u Velikom Gradiatu ,jako bitna za razvoj daljih povezivanja u Srbiji i regionu …

    Odgovori

  • TATJANA

    2.2.2022 #2 Author

    Svakako ce to upotpuniti turisticku ponudu i Srebrno jezero dobiti jos jednu dimenziju

    Odgovori

  • VILENJAK

    2.2.2022 #3 Author

    E ovo je za svaku pohvalu. Imamo mi još mnogo ovakvih mesta u Srbiji gde se može pametno uložiti novac, srediti, sagraditi…

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.2.2022 #4 Author

    Super, bravo. A zato kad dune GORNJAK(olujni severozapadni vetar) ima svi brodovi da se nasla u jedan na drugi. Na tog lukobrama koji moze da spasi brodove

    Odgovori

  • GAGA

    2.2.2022 #5 Author

    Dunav i istocna Srbija predstavljaju ogroman potencijal, koji trebaiskoristiti. Turizam, ribarstvo, sport su samo neki od segmenata

    Odgovori

  • SANJA

    3.2.2022 #6 Author

    Lepa vest sto se tice turizma Srbije,opste poznaro da je plovni put Dunav-Majna-Rajna populana destinacija samim sto povezuje Crno more i Severno more i Atlanski okean,samim tim prolazi kroz Evropu,zavrsen je kanal krajem 20 veka,steta je sto se to ranije nije iskotistilo.

    Odgovori

  • Zorica S.

    3.2.2022 #7 Author

    Napokon se prave planovi i realizuju za nesto od opsteg znacaja i interesa za Veliko Gradiste.

    Odgovori

  • Vockica

    3.2.2022 #8 Author

    Marina u Velikom Gradištu je potrebna, nadam se da će ovaj projekat gradnje marina biti sproveden i u ostalim mestima gde je to potrebno.

    Odgovori

  • STEFAN

    3.2.2022 #9 Author

    Sjajno, to ce privuci vise turista

    Odgovori

  • IRINA

    3.2.2022 #10 Author

    Ovo ce doprineti razvoju i unapredjenju turizma

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.2.2022 #11 Author

    Dunav ovde predstavlja i granicu sa Rumunijom odakle dolazi sve veci broj turista. Srbija ima ogroman turisticki potencijal koji nije iskoriscen.

    Odgovori

  • TINA

    3.2.2022 #12 Author

    Ulaganje u turizam se uvek isplati. Nasa zemlje je bogata, turisticki atraktivna I lepa pre svega

    Odgovori

  • Lelica

    3.2.2022 #13 Author

    Pitanje je da li je uopste preko potrebna ta marina,i zasto i iz kog razloga se pravi? Zapravo u cijem interesu i ko ima koristi od toga.

    Odgovori

  • JOVANA

    3.2.2022 #14 Author

    Svaka čast, biće to odlična turistička destinacija

    Odgovori

  • STRELAC

    5.2.2022 #15 Author

    Skoro sam bila na Djerdapu,puno je uradjeno zadnjih nekoliko godina.Putevi su bolji,Golubacka trvdjava je prelepa a marina u V.Gradistu ce samo upotpuniti i obogatiti turisticki potencijal ovog dela Srbije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...