Ministar Goran Vesić u Briselu razgovarao o ulaganjima u sektor transporta

Uskoro potpisivanje 600 miliona evra vrednog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš

InfrastrukturaSrbija

26.1.2023 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uskoro potpisivanje 600 miliona evra vrednog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš Uskoro potpisivanje 600 miliona evra vrednog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je u sredu u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, a... Uskoro potpisivanje 600 miliona evra vrednog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je u sredu u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, a posle sastanka je najavio da će u narednom periodu biti potpisan najveći grant koji je do sada Srbija dobila od Evropske unije, u iznosu od 600 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd-Niš.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva građevinarstva, Vesić je sa evropskim zvaničnicima u Briselu razgovarao i o drugim grantovima i projektima, uz dogovor da se u Beogradu formira zajednička komisija koja će pratiti sve projekte u Srbiji u čijem finansiranju učestvuje EU, kako bi se oni ubrzali i brže rešavali problemi na terenu, prenela je agencija Beta.

Vesić je naveo da je na sastanku izneo i predlog zajedničkog projekta EU i Srbije za rekonstrukciju 588 kilometara regionalnih pruga koji je, kako je ocenio, „dobro primljen“.

Kao primer takvih projekata nabrojao je dve pruge koje spajaju Srbiju i Rumuniju, od Beograda prema Pančevu i Vršcu, i ka Zrenjaninu i Kikindi, prugu Vrbas-Sombor, kao i prugu koja vodi prema Bosutu na granici sa Bosnom i Hercegovinom, i od Kraljeva prema Kosovu i Metohiji.

Najavio je i da će Srbija uskoro usvojiti šest zakona u oblasti transporta, nakon čega će, prema njegovim rečima, biti potpuno usklađena sa EU.

„Moći ćemo bez problema da otvorimo i zatvorimo poglavlja 14 i 21, koja se tiču transporta. Na obostrano zadovoljstvo, mislim da imamo dobar napredak i da možemo da očekujemo nove zajedničke projekte“, rekao je Vesić, koji se u Briselu sastao i sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom.

  • GOCA BG

    29.1.2023 #1 Author

    Prvo treba zameniti sve sine pa tek uzimati nove vozove…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...