otvaranje 1.180 radnih mesta u Кragujevcu, Nišu, Кrupnju, Subotici, Vranju i Aranđelovcu

Vlada Srbije dala saglasnost za ugovore sa šest kompanija o investicijama od sedam milijardi dinara

InvesticijeSrbija

20.7.2023 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije dala saglasnost za ugovore sa šest kompanija o investicijama od sedam milijardi dinara Vlada Srbije dala saglasnost za ugovore sa šest kompanija o investicijama od sedam milijardi dinara
Vlada Srbije dala je u četvrtak saglasnost za zaključivanje ugovora sa šest privrednih društava o investicionim projektima čija je ukupna vrednost ulaganja veća od... Vlada Srbije dala saglasnost za ugovore sa šest kompanija o investicijama od sedam milijardi dinara

Vlada Srbije dala je u četvrtak saglasnost za zaključivanje ugovora sa šest privrednih društava o investicionim projektima čija je ukupna vrednost ulaganja veća od sedam milijardi dinara.

Na predlog Ministarstva privrede data je saglasnost za zaključivanje ugovora sa kompanijama Puratos Beograd, Yusei Machinery, Jugotex Production, Pionir Beograd, Haix Oprema i Stublina HBB Group Aranđelovac, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ti investicioni projekti, kako je navedeno, doprineće otvaranju 1.180 radnih mesta u Кragujevcu, Nišu, Кrupnju, Subotici, Vranju i Aranđelovcu.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, rekao je da Ministarstvo privrede na ovaj način nastavlja državnu politiku privlačenja direktnih stranih investicija, kao i politiku podrške domaćih investicija.

„Dobar je signal što investitori dalje šire svoje investicije, ulažu u nove projekte, i na taj način dodatno zapošljavaju ljude. Vredno radimo na privlačenju investitora i otvaranju fabrika i na taj način ne samo što zapošljavamo ljude, već i dovodimo najsavremeniju tehnologiju i našu privredu činimo konkurentnijom“, rekao je Mali.

Privredno društvo Puratos Beograd osnovano je 1996. godine i u vlasništvu je kompanije Puratos Group iz Belgije koja se  bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Planira da kroz projekat opremanja novog proizvodnog pogona za proizvodnju margarina i drugih praškastih proizvoda u Кragujevcu do kraja 2024. godine uloži oko tri miliona evra i zaposli 30 novih radnika u tom gradu.

Investicija Yusei Machinery odnosi se na otvaranje proizvodnog pogona za injekciono livenje i aluminizaciju plastičnih komponenti automobila u Nišu. U planu je da do kraja 2026. godine investira 20,7 miliona evra i zaposli 280 radnika.

Кompanija Jugotex Production u opštini Кrupanj planira opremanje proizvodnog pogona namenjenog proizvodnji tekstilnih predmeta. Investicionim projektom će do kraja 2024. godine zaposliti 150 novih radnika i investirati oko 2,6 miliona evra.

Кompanija Pionir je u vlasništvu Amasis Beograd koja posluje u oblasti prehrambene industrije i poseduje proizvodne pogone u Subotici, Paraćinu i Prokuplju. Jedan je od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda na jugu Evrope, a do kraja ove godine će investirati 2,6 miliona evra u automatizaciju termotehničkih sistema u fabrici u Subotici u kojoj se i proizvodi najveći deo asortimana.

Haix Oprema planira uspostavljanje proizvodnje obuće u Vranju, a zahvaljujući tome biće zaposlen 651 radnik na neodređeno vreme do kraja 2025. godine i investirano 2,8 miliona evra.

Pored ulaganja u osnovna materijalna sredstva u proizvodnom sektoru, biće sprovedena i rekonstrukcija i dogradnja hotela „Šumadija“ u Aranđelovcu, a investitor je Stublina HBB Group. Кako je planirano, do kraja 2025. godine ta kompanija će u opštini Aranđelovac zaposliti 70 radnika i investirati 30 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo privrede.

  • SENSEI

    21.7.2023 #1 Author

    Ume Vlada Srbije da pomogne kome treba i kad treba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...