Razlog je povećanje akciza od osam odsto od 1. oktobra

Vlasnici benzinskih pumpi očekuju novo poskupljenje goriva ove nedelje

Srbija

3.10.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vlasnici benzinskih pumpi očekuju novo poskupljenje goriva ove nedelje Vlasnici benzinskih pumpi očekuju novo poskupljenje goriva ove nedelje
Poskupljenje goriva u Srbiji treba očekivati i ovog petka, zbog povećanja akcize za osam odsto, od 1. oktobra, izjavili su za Betu vlasnici benzinskih... Vlasnici benzinskih pumpi očekuju novo poskupljenje goriva ove nedelje

Poskupljenje goriva u Srbiji treba očekivati i ovog petka, zbog povećanja akcize za osam odsto, od 1. oktobra, izjavili su za Betu vlasnici benzinskih pumpi.

Prema rečima vlasnika benzinske stanice Nebojše Atanackovića, prodavci goriva u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li je deo povećane akcize već uračunat u cenu dizela, koja je u protekli petak, 29. septembra, skočila tri dinara, ili je to samo na osnovu rasta cene sirove nafte, ali je izvesno da cena nije porasla za ceo iznos povećane akcize.

„Akcizu plaća proizvođač ili uvoznik i oni će državi, tu vrstu poreza morati da plate od 1. oktobra, od kada važi Uredba o povećanju akciza. Za sada ne znamo da li je poskupljenje dizela za tri dinara u protekli petak izazvano povećanjem cene sirove nafte ili akcize jer samo proizvođači i uvoznici znaju po kojoj su ceni nabavili naftu, ali je izvesno da Evropa nema dovoljno nafte i da cena raste„, rekao je Atanacković.

Vlada Srbije donela je Uredbu o povećanju akciza za osam odsto na naftne derivate, alkoholna pića duvan i kafu od 1. oktobra. Dizel je u Srbiji u petak, 29. septembra poskupeo tri dinara i umesto 211 dinara po litru košta 214 dinara, a benzin je pojeftinio jedan dinar i umesto 192 dinara košta 191 dinar.

Atanacković je rekao da bi cena dizela zbog povećanja akcize za osam odsto trebalo da bude veća za 4,8 dinara, a banzina za 4,6 dinara, a kada se na to uračuna porez na dodatu vrednost, dizel bi trebalo da poskupi nešto manje od šest dinara, a benzin nešto više od pet dinara, samo po tom osnovu.

Dodao je da će taj trošak u krajnjoj liniji platiti potrošači kroz maloprodajnu cenu jer će proizvođač ili uvoznik svakako to ukalkulisati u cenu, samo je pitanje dana.

Vlasnica pumpi „Avia“ Jelena Radun ocenila je takođe da u cenu goriva proteklog petka nije ušao iznos povećanja akcize i da se to može očekivati ove nedelje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...