Proizvodnja za sada na oko 30 odsto kapaciteta

Srpska fabrika stakla započela sanaciju, u planu investicija od 40 miliona evra

Firme u fokusuSrbijaVesti

6.6.2023 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srpska fabrika stakla započela sanaciju, u planu investicija od 40 miliona evra Srpska fabrika stakla započela sanaciju, u planu investicija od 40 miliona evra
Rukovodstvo Srpske fabrike stakla (SFS) je u utorak na skupu radnika predstavilo plan sanacije, čije je usvajanje bilo neophodno nakon oštećenja centralne staklarske peći... Srpska fabrika stakla započela sanaciju, u planu investicija od 40 miliona evra

Rukovodstvo Srpske fabrike stakla (SFS) je u utorak na skupu radnika predstavilo plan sanacije, čije je usvajanje bilo neophodno nakon oštećenja centralne staklarske peći krajem marta ove godine i usled toga smanjene proizvodnje, saopšteno je iz paraćinske kompanije.

Planom je predviđeno sprovođenje svih neophodnih aktivnosti kako bi SFS, čiji je vlasnik slovenačka „Steklarna Hrastnik“, već u drugoj polovini 2024. godine mogla da pokrene investiciju u novu peć i kao rezultat toga ponovo poveća proizvodnju, a da u u isto vreme obezbedi stabilno poslovanje kompanije.

Kompanija će u međuvremenu, kako je navedeno, zajedno sa agencijom sprovesti program rešavanja pitanja viška radnika, po čijem završetku će u periodu do puštanja u rad nove peći zadržati oko 380 radnih mesta, a očekuje se da će u drugoj polovini 2024. ponovo zapošljavati.

„Strateški vlasnik i celokupno rukovodstvo kompanije nastaviće da se zalažu za što skoriji završetak već zadanih investicija i rezultirajuće povećanje proizvodnje i zapošljavanje. Već je u toku realizacija svih potrebnih porudžbina i investicija za isporuku nove peći. Početak montažnih radova za novu peć planiran je za prvi kvartal 2024. godine, a vrednost investicije procenjena je na više od 40 miliona evra ili 4,6 milijardi dinara“, ističe se u saopštenju.

Najavljeno je da će uslediti početak proizvodnje u novoj peći, postepeno povećanje proizvodnje na 280 tona mesečno i ponovno zapošljavanje.

„U međuvremenu, kompanija će poslovati sa smanjenim obimom proizvodnje – na nivou od 53 tone dnevno, što znači sa približno 30 odsto dosadašnjeg kapaciteta, i obezbediće realizacijiu svih tekućih radova redovnog održavanja“, saopšteno je iz SFS.

Istovremeno će se odvijati intenzivna obuka ključnih kadrova, kako u Srbiji, tako i u Sloveniji, odnosno na lokaciji u Hrastniku.

„Naš zajednički zadatak je da u narednim mesecima i godinama zajedno aktivno sarađujemo na ostvarivanju zajedničkog cilja – modernizaciji i povećanju proizvodnje, čime ćemo obezbediti razvojni i uspešni put SFS Paraćin u narednim decenijama. ‘Steklarna Hrastnik i Global Glass vide Paraćin kao dugoročnu stratešku investiciju, koja zahteva ulaganje kako u tehnologiju, tako i u ljude i njihovo znanje. Toga smo itekako svesni u rukovodstvu“, istakli su u saopštenju Peter Čas, generalni direktor SFS i Steklarne Hrastnik i Sašo Djaip, izvršni direktor SFS.

  • SUNCE

    6.6.2023 #1 Author

    Ko nam je kriv kada smo nesposobni, neka drugi skupljaju kajmak. Bolje je i to u svakom slučaju nego staviti kljuc u bravu i zatvoriti fabriku.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.6.2023 #2 Author

    Bolje i 30% nego nista…

    Odgovori

  • CIGI

    11.6.2023 #3 Author

    Odlicno,toliko toga smo upropastili. I 30% nije lose.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...