SRPSKI POLJOPRIVREDNICI ZAINTERESOVANI ZA PROIZVODNJU ORGANSKE HRANE Ove godine broj zahteva za subvencijama duplo veći od budžeta

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

19.11.2020 09:01 Autor: Ljiljana Begović 2

SRPSKI POLJOPRIVREDNICI  ZAINTERESOVANI ZA PROIZVODNJU ORGANSKE HRANE Ove godine broj zahteva za subvencijama duplo veći od budžeta SRPSKI POLJOPRIVREDNICI  ZAINTERESOVANI ZA PROIZVODNJU ORGANSKE HRANE Ove godine broj zahteva za subvencijama duplo veći od budžeta
Zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama su ove godine bili duplo veći od sume novca koja je u republičkom budžetu opredeljena za ovu svrhu,... SRPSKI POLJOPRIVREDNICI  ZAINTERESOVANI ZA PROIZVODNJU ORGANSKE HRANE Ove godine broj zahteva za subvencijama duplo veći od budžeta

Zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama su ove godine bili duplo veći od sume novca koja je u republičkom budžetu opredeljena za ovu svrhu, rečeno je na onlajn skupu koji je organizovao NALED.

Jelena Milić, rukovodilac Grupe za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je izjavila da je organskim proizvođačima najveća pomoć potrebna na samom početku, kada ulaze u proces konverzije zemljišta i sticanja sertifikata.

„Taj period, zavisno od vrste proizvodnje, može da traje i do tri godine. Subvencije za biljnu organsku proizvodnju su trenutno četiri puta veće u odnosu na konvencionalnu, a za stočare su veće za 40 odsto“, navela je ona.

Dodala je da su površine pod organskom proizvodnjom u poslednjih 10 godina povećane za 236 odsto, ali da i pored toga zauzimaju tek 0,6 odsto ukupnog korišćenog poljoprivrednog zemljišta.

Kao glavne prepreke sa kojima se proizvođači organske hrane susreću, istaknuti su visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci.

Foto: Pixabay.com

Najbolje podsticaje daju Novi Sad, Kruševac i Dimitrovgrad

Novi Sad je naveden kao primer lokalne samouprave koja je bojazan od isplativosti ulaganja rešila refundiranjem kompletnih troškova za proces sertifikacije i kontrole, kao i podrškom za nabavku semena, zaštitne opreme, edukacije i promocije. Tako je u ovoj godini za te namene izdvojeno pet miliona dinara a sličan pristup najavile su i druge lokalne samouprave, kao što su Kruševac i Dimitrovgrad.

Ratko Aksentijević iz Udruženja odgajivača organskih ovaca i goveda Golija, ukazao je da su podsticaji posebno važni stočarima pošto su administrativni zahtevi za njih znatno veći nego u biljnoj proizvodnji.

Najavljeno je donošenje novog zakona o organskoj proizvodnji tokom sledeće godine, a u planu je omogućavanje refundiranja troškova sertifikacije za izlazak na tržište EU.

Srbija izvozi skoro 90 odsto organske proizvodnje

Rečeno je takođe da je u Srbiji najzastupljenija proizvodnja organskog voća kao što su maline, jabuke i kupine, zatim žitarica, pre svih kukuruza i pšenice, industrijskog bilja najviše soje i suncokreta, a od stoke, živina i ovce.

Broj proizvođača je u odnosu na 2012. godinu povećan sa 1.000 na 6.260, međutim samo njih 534 je sertifikovano dok su ostali kooperanti.

Blizu 90 odsto organske proizvodnje se izvozi, a vrednost našeg izvoza u inostranstvo iznosi blizu 30 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...