Od cveća, nakita i mini-libela, preko narkotika do migranata

Šta su sve srpski carinici zaplenili na granicama u 2021. godini

LifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

15.1.2022 12:11 Autor: Julijana Vincan 12

Šta su sve srpski carinici zaplenili na granicama u 2021. godini Šta su sve srpski carinici zaplenili na granicama u 2021. godini
Srpski carinici su tokom 2021. godine kod putnika i u njihovim vozilima pronašli mnoštvo neobičnih stvari, skrivenih na potpuno neočekivanim mestima – od cveća... Šta su sve srpski carinici zaplenili na granicama u 2021. godini

Srpski carinici su tokom 2021. godine kod putnika i u njihovim vozilima pronašli mnoštvo neobičnih stvari, skrivenih na potpuno neočekivanim mestima – od cveća i nakita, preko antikviteta i sličnih zanimljivosti, pa sve do novca, narkotika i skrivenih migranata.

U saradnji sa Upravom carina izdvojili smo nekoliko slučajeva koji su se posebno istakli.

Skoro 100.000 ruža i drugog cveća

Carinici su 8. novembra 2021. godine prilikom kontrole jednog javnog carinskog skladišta u Beogradu zaplenili gotovo 100.000 ruža i drugog rezanog i saksijskog cveća iz Holandije. Prekršaj je otkriven prilikom dvodnevne kontrole robe prijavljene za carinjenje, kada se ispostavilo da je uvoznik iz Beograda prijavio tek jednu petinu cveća koju su carinici zatekli u pomenutom prostoru.

Prema priloženoj dokumentaciji, za carinjenje je prijavljeno svega 19.500 ruža i hrizantema, vrednosti nešto više od 3.000 evra, da bi fizičkom kontrolom bio pronađen takozvani „višak robe“, odnosno oko 100.000 komada neprijavljenog rezanog i saksijskog cveća.

Foto Uprava carina

Rasadnik migranata

Carinici svakodnevno sprečavaju migrante da sakriveni među robom u kamionskim tovarima ilegalno prelaze državnu granicu, a da su u tome više nego uspešni govori podatak da je samo tokom pretprošle godine 1.148 osoba sprečeno u ovakvom naumu.

Međutim, 2. marta 2021. godine carinici i policajci na Horgošu bili su svedoci krajnje neobičnog pokušaja ove vrste. Naime, četvorica migranata pokušala su da se domognu Evropske unije sakriveni među sadnicama tuja kojima je bio natovaren makedonski kamion na putu ka Nemačkoj.

Možda bi im pokušaj „kamuflaže“ i uspeo da na ovom prelazu ne postoji mobilni skener čiji zraci prodiru i kroz 10 centimetara debeo čelik. Kada je pomenuti kamion izdvojen za kontrolu, analiza slike sa skenera je pokazala ljudske konture među zimzelenim rasadom. Nakon otvaranja tovarnog dela, carinici i policajci su između gusto napakovanih sadnica pronašli četvoricu sakrivenih mlađih muškaraca.

Foto Uprava carina

Kamagra u kutijama baklava i nargila

Carinici su 8. februara prošle godine na prelazu Gradina u saradnji sa policijom otkrili neobičan pokušaj krijumčarenja sredstava za potenciju, koje je jedan domaći državljanin „spakovao“ u originalne kutije turskih baklava i nargila. Prekršaj je otkriven kada je za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojen Golf tutinskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 60-godišnji srpski državljanin.

On je na uobičajeno pitanje o tome da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag. Međutim, prilikom detaljnog pregleda najpre je u jednoj od torbi sa garderobom pronađeno nekoliko kutija sredstva za potenciju „Royal Honey“.

Potom su carinici u, naizgled originalnim, pakovanjima turskih baklava, pronašli kutije kamagre, da bi nakon toga teglice sredstva za potenciju „Macun“ bile pronađene i ispod tri ćupa za pušenje nargila. Pakovanja istog preparata pronađena su i u kartonskoj kutiji ispod paketa vode za piće. Pored različitih sredstava za potenciju, u torbama među garderobom pronađeno je i oko 100 različitih setova i pojedinačnog nakita od bižuterije.

Foto Uprava carina

U prtljagu putnika 5.000 mini-libela

Carinici su 27. novembra 2021. godine, takođe na prelazu Gradina, sprečili neobičan pokušaj krijumčarenja, osujetivši putnika jednog autobusa da preko granice prenese 5.000 neprijavljenih mini-libela. Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao autobus turskog prevoznika koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Turska.

Prilikom detaljnog pregleda, u prtljažnom delu autobusa carinici su uočili i nekoliko velikih kartonskih kutija. Kada su radi kontrole te kutije otvorene, pred carinicima se ukazalo mnoštvo mini-libela za koje se kao vlasnik prijavio jedan od putnika, 51-godišnji turski državljanin. On je carinicima kazao da je spornu robu kupio u Nemačkoj, kao i da se radi o novogodišnjimm poklonima za poznanike i prijatelje.

Kako je reč o količini koja se nikako ne može podvesti pod robu za lične potrebe, jer je reč o 5.000 komada, mini-libele su zadržane do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Foto Uprava carina

U podu autobusa 53 kilograma droge

Carinici su na prelazu Gradina 8. oktobra prošle godine uspeli da spreče pokušaj krijumčarenja 53 kilograma marihuane skrivene u fabričkim šupljinama jednog autobusa. Droga je otkrivena kada je na red za izlaznu kontrolu iz zemlje pristigao autobus niških registarskih oznaka, pun putnika koji su krenuli na šoping turu u Istanbul. Međutim, carinska analiza rizika ukazala je na to da ovaj autobus treba detaljno pregledati.

Carinici su upravo to i uradili – zamolili su putnike da napuste autobus, a kada su u razgovoru sa njima saznali da su putovanje dobili gratis, bio je to dodatan razlog za detaljan pregled. Kontrolom unutrašnjosti vozila otkrivene su nepravilnosti u podu prednjeg dela autobusa, tačnije u prvom redu sedišta odmah iza vozačevog mesta. Kada su carinici podigli podnu oblogu bilo je jasno da se u podu krije šupljina koja je namenski napravljena za krijumčarenje.

Otvorivši je carinike je zapahnuo karakterističan miris marihuane koja je bila skrivena u ovoj šupljini. Zbog ovog otkrića, autobus je upućen na dodatni pregled mobilnim skenerom, kako bi utvrdili da li je još neki deo autobusa ispunjen zabranjenim sadržajem. Na snimku skenera pokazale su se nepravilnosti u dubini prednjeg dela autobusa, što je ukazalo na to da je bunker dublji nego što se to na prvi pogled činilo.

O celom slučaju obavešteni su policija i Tužilaštvo, a detaljan pregled i vađenje paketa sprovedeno je nakon što je to odobrio javni tužilac koji je ubrzo pristigao na lice mesta. Na ovaj način sprečeno je da se 82 paketa marihuane nađu na ilegalnom narko tržištu, dok je policija po nalogu tužioca privela trojicu vozača. 

Nakit, poludrago kamenje i pevajuće tibetanske posude

Carinici su 14. decembra 2021. godine, na aerodromu “Konstantin Veliki“ u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda. Nakit je otkriven pred ukrcavanje na let ka Milanu, kada je tokom kontrole čekiranog prtljaga u sortirnici aerodroma, u koferu jednog putnika pronađeno nešto više od dva kilograma nakita.

Vlasnik kofera, 31-godišnji italijanski državljanin koji je putovao u društvu verenice iz Kine, nije prijavio nakit, iako je imao obavezu to da učini. Međutim, carinski službenici su na skeneru u sortirnici primetili obrise nakita u prtljagu, pa je putnik pozvan sa izlaznog gejta da otvori prtljag i objasni o čemu se radi.

Tada je utvrđeno da je kofer pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra.

U razgovoru sa službenicima par je potvrdio da se bave izradom nakita i da nisu znali da treba da ga prijave pri prelasku granice. Pored nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam takozvanih pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

Protiv putnika koji nakit nije prijavio pokrenut je prekršajni postupak koji se zbog činjenice da je reč o stranom državljaninu vodio po hitnoj proceduri, te je sud doneo odluku da putnika novčano kazni sa 400.000 dinara i zaštitnom merom trajnog oduzimanja robe.

Uprava carina podseća putnike da se ličnim nakitom smatra onaj nakit koji se nosi na sebi, ali ukoliko se na sebi ili u prtljagu nosi dosta nakita – treba ga prijaviti, pošto carinici veće količine nakita tretiraju kao neprijavljene dragocenosti, pa se lako može desiti prekršaj.

 • LJUBIŠA

  15.1.2022 #1 Author

  Auuu, gospode 😂

  Odgovori

 • Dzebac

  15.1.2022 #2 Author

  Šta sve ljudima pada na pamet 🤣

  Odgovori

 • VILENJAK

  15.1.2022 #3 Author

  Sve mi je nekako i razumljivo…ali sredstva za poteciju?! Presmešnoo 😃

  Odgovori

 • MARE

  15.1.2022 #4 Author

  101 ruza i Kamagra , romanticno

  Odgovori

 • STEFAN

  15.1.2022 #5 Author

  Strasno

  Odgovori

 • MARKO7

  15.1.2022 #6 Author

  Moglo je i gore

  Odgovori

 • Lola

  15.1.2022 #7 Author

  Te tibetanske pevajuće posude deluju korisno.

  Odgovori

 • JELENA

  15.1.2022 #8 Author

  5000 mini libela za rodbinu poklon 🤣🤣🤣pa ovo je hit

  Odgovori

 • Ž

  16.1.2022 #9 Author

  Masta radi svasta

  Odgovori

 • TINA

  17.1.2022 #10 Author

  Za to stvarno treba imati maste, pre svega

  Odgovori

 • Emilija

  17.1.2022 #11 Author

  Svega ima!

  Odgovori

 • EVA57

  19.1.2022 #12 Author

  Pa ovo je bolje od pozoriišta! Baš bih volela da vidim samouvereni izraz lica „pametnog čove“dok pakuje cveće, libele…. i razmišlja-stvarno sam kul, ovo nema šanse da nađu-kad ono, iznenađenje !!!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...