Američki investitori ne pitaju za cenu finansijskih stručnjaka

Stariji bankari pobegli sa berze, kompanije sada ratuju oko mladih analitičara

AnalizaSvetU fokusuVesti

24.7.2021 16:40 Autor: Gordana Bulatović 0

Stariji bankari pobegli sa berze, kompanije sada ratuju oko mladih analitičara Stariji bankari pobegli sa berze, kompanije sada ratuju oko mladih analitičara
Biti mladi bankar u Americi nikada nije bilo unosnije nego danas. Brojne američke banke se prosto utrkuju u podizanju plata mladim investicionim bankarima, koje... Stariji bankari pobegli sa berze, kompanije sada ratuju oko mladih analitičara

Biti mladi bankar u Americi nikada nije bilo unosnije nego danas. Brojne američke banke se prosto utrkuju u podizanju plata mladim investicionim bankarima, koje na Wall Streetu nazivaju analitičarima.

Investiciona banka Houlihan Lokey čak je svojim mladim bankarima dodala po 10.000 dolara jednokratne uplate, a nekim od njih bilo je obezbeđeno i pet noćenja u luksuznom hotelu na Karibima, o trošku kompanije.

Jefferies Group je, s druge strane, svojim mladim zaposlenima donirao Peloton bicikle i drugu opremu za fitnes. Najveći svetski menadžer imovine Blackrock najavio je sredinom jula rast plata od osam odsto za sve zaposlene ranga ispod najvišeg menadžmenta. Navodno, na ovaj način se nadoknađuju nedavna poskupljenja u Americi.

Najnoviji primer sve oštrije borbe za talentovane mlade profesionalce na Wall Streetu dao je švajcarski UBS. Prema informacijama agencije Bloomberg, ova kuća povećava osnovne zarade mladim bankarima na 100.000 američkih dolara, što odmah pokreće na slično i njegove konkurente – Deutche Bank, City, Barclays ili JP Morgan.

„Konkurencija je žešća nego ikad“, priznaje Džeremi Barnum (Jeremy Barnum), finansijski direktor JP Morgan.

Ali, pokazalo se da mlade bankare više ne zanima samo novac. Ispovedanjem analitičara kompanije Goldman Sachs, koji su otkrili kakav pakao doživljavaju na poslu, započela je diskusija o boljim uslovima rada još u martu. Istakli su „neljudske i nasilne“ radne uslove kojima su oni, kao mladi zaposleni, izloženi, radeći od 100 do 120 sati nedeljno.

Od tada se vodi strasna rasprava o tome da li  Wall Street mora iz temelja promeniti način rada, kako bi se sprečio egzodus mladih talenata.

„Banke su reagovale kako su i navikle: samo bace više novca na problem, ali više novca ne donosi rešenje problema, kaže Vejd Mejson (Wade Mason), bivši menadžer koji je i sam napustio Wall Street.

Banke su iznenađujuće dobro prošle kroz pandemiju, a i poslovanje sa IPO i trgovanjem hartijama od vrednosti im ide odlično. Međutim, više posla znači i duže radno vreme. Već mesecima se priča o temi „sagorevanja na poslu“ i to, za bankare, na neuobičajeno otvoren način. Isti problem sve češće imaju i advokati, kao konsultanti. Pandemija je zato mnoge naterala da pažljivo razmisle šta zaista žele da urade sa svojim životom i koliko im slobode treba.

Mnogi od njih i dalje pominju slučaj smrti Morica Erharda (Moritz Erhardta) (21), koji je bio pripravnik u Bank of America Merrill Linch u Londonu i koji je, nakon tri 21-časovna radna dana, pronađen mrtav u kupatilu studentskog doma u kome je živeo. Još uvek se spekuliše da u pitanju nije bio epileptični napad, već samoubistvo.

Snažan ekonomski rast u SAD znači i mnogo više ponuda za posao. Između marta i maja ove godine, više ljudi je dobrovoljno napustilo posao nego bilo kad pre. To se oseća i na Wall Streetu.

Sve ovo daje mladim bankarima veću pregovaračku moć. Takođe, privatne investicione kompanije, fondovi rizičnog kapitala, tehnološke i fintech firme stalno su u potrazi za novim finansijskim stručnjacima. To univerzitetskim diplomcima olakšava odluku da ranije napuste poslove u bankama.

Dugo je bio običaj da, kada se završe prve dve godine rada u bankama, među mladim kadrovima počinje potraga za drugim poslom. Danas to više pravilo. Posao se menja mnogo lakše.

Intervju koji je Bloobergu krajem ove nedelje dala Meri Kalahan Erdaz (Mary Callahan Erdoes) iz JP Morgana izazvao je dosta pažnje javnosti, zbog iznetih stavova, a koji se tiču dužine radnog vremena i posvećenosti poslu investicionih bankara.

Prema njenim tvrdnjama, oni koji su nedavno završili fakultete, a žele da se bave investicionim bankarstvom moraju da rade bar 72 sata nedeljno, odnosno bar 14 sati dnevno, ako su im slobodne subote i nedelje. Ako rade subotom, to je u proseku radni dan od 12 sati. Samo na ovaj način oni, tvrdi Erdaz, oni mogu da savladaju ovaj posao za manje od tri godine. To je, prema njenim rečima, bolje nego da „rade pet godina po osam sati dnevno“.

„Kako god, ali bez 10.000 sati rada, ne može da se savlada ovaj posao“, napominje Erdaz.

Ove godine JP Morgan već je započeo 2.200 letnjih praksi, a prema navodima direktorke Erdaz, u septembru će u ovoj banci raditi još 3.600 novih bankarskih analitičara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...