Astronomi zabrinuti da bi svetla na uređajima kompanije SpaceX mogla da ometaju posmatranje zvezda

Starlink sateliti prošli kroz polarnu svetlost (VIDEO)

Hi-techLifestyleVestiZanimljivosti

16.9.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Starlink sateliti prošli kroz polarnu svetlost (VIDEO) Starlink sateliti prošli kroz polarnu svetlost (VIDEO)
Posmatrači nebeskih prilika u Aljasci imali su priliku da u isto vreme vide zelenu polarnu svetlost i grupu Starlink satelita kompanije SpaceX. Na veb-sajtu... Starlink sateliti prošli kroz polarnu svetlost (VIDEO)

Posmatrači nebeskih prilika u Aljasci imali su priliku da u isto vreme vide zelenu polarnu svetlost i grupu Starlink satelita kompanije SpaceX.

Na veb-sajtu Space.com objavljen je video-snimak na kome se mogu videti neverovatni prizori zeleno osvetljenog noćnog neba, ali i trag Starlink satelita koji su u tom trenutku prolazili ispod aurore borealis u blizini grada Ferbanks na Aljasci, piše UPI.

Izvor: YouTube/VideoFromSpace

Kako se navodi na sajtu SpaceWeather.com, ovi sateliti kreću se previše blizu Zemlje i lako mogu da zasene svetlost zvezda prve magnitude.

Iz kompanije SpaceX je saopšteno da pokušavaju da priguše svetla na satelitima. Međutim, neki astronomi su i pored toga zabrinuti da osvetljenje na ovim satelitima i njihova brojnost u orbiti mogu ometati posmatranje zvezda.

Od 2019. godine kompanija SpaceX je u orbitu lansirala više od 2.800 satelita koji omogućavaju da internet usluge budu dostupne i u zabačenijim delovima sveta, kao i na otvorenom moru.

Prema navodima na sajtu Space.com, SpaceX sateliti koji su se našli na video-snimku sa polarnom svetlošću još uvek nisu stigli do “operativnog” dela orbite, a procenjuje se da su u tom trenutku leteli na visini od 198 milja (318.65 kilometara).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...