Starlink sateliti mogu biti važno telekomunikaciono sredstvo u sukobu u Ukrajini

Kompanija SpaceX ove nedelje lansira raketu Falcon 9

Hi-techLifestyleSvetVesti

8.3.2022 20:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kompanija SpaceX ove nedelje lansira raketu Falcon 9 Kompanija SpaceX ove nedelje lansira raketu Falcon 9
Kompanija SpaceX ima u planu da lansira još Starlink komunikacionih satelita iz Floride, u trenutku kada ukrajinska vlada koristi ovu uslugu u svrhu odbrane... Kompanija SpaceX ove nedelje lansira raketu Falcon 9

Kompanija SpaceX ima u planu da lansira još Starlink komunikacionih satelita iz Floride, u trenutku kada ukrajinska vlada koristi ovu uslugu u svrhu odbrane od ruske invazije.

Korišćenje satelitskih komunikacija u sukobu, u kome sredstva komunikacije na Zemlji mogu biti uništena u svakom trenutku, može značajno da utiče na ishod, rekao je u intervjuu za UPI Džon Skot Rejlton (John Scott Railton) sa Univerziteta u Torontu.

Prema njegovim rečima, mogućnost komunikacije preko Starlink satelita će zasigurno pomoći Ukrajini. Rejlton smatra da će sateliti koji lete u niskoj Zemljinoj orbiti biti vredno oruđe u kriznim vremenima, bilo da je u pitanju Tonga nakon zemljotresa ili rata u Ukrajini.

Starlink predstavlja širokopojasni internet velike brzine koji dostupan na većini mesta na planeti, ako je usluga aktivna na toj lokaciji i ako korisnik ima prijemnik.

Osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX Ilon Mask (Elon Musk) na svom Twitter nalogu je saopštio da je Starlink usluga u Ukrajini aktivirana 26. februara. Dva dana kasnije, potpredsednik ukrajinske vlade Mihailo Fedorov (Mykhailo Fedorov) na istoj društvenoj mreži je objavio fotografiju pristizanja Starlink terminala.

Prema Maskovim rečima, kompanija SpaceX fokusira se na ažuriranje Starlink usluge kako bi sprečila rusku armiju da potencijalno blokira prijem na terenu. Osim toga, upozorio je korisnike ove mreže da bi njihovi uređaji u određenim situacijama mogli prepoznati aktivnosti ruske vojske.

Sposobnost ruske vojske da utiša komunikaciju u ratnoj zoni bila bi velika prednost, rekao je Rejlton, ali bi Starlink mogao da tu prednost poništi.

Mask je na Twitter nalogu objavio i da ulaže napore u to da Starlink bude što efikasniji u Ukrajini, te da se uređaji mogu napajati i iz utičnice za upaljač u automobilu.

„Konvencionalna antena nije u potpunosti podešena za vožnju, ali ako vozite negde, parkirate se i postavite je… imaćete prijem“, navodi konsultant za telekomunikacije Tim Farar (Tim Farrar), dodajući da ga upotreba Starlink mreže podseća na satelitske telefone kompanije Iridium koji su korišćeni u sukobu na Balkanu 1999. godine.

Raketa Falcon 9 bi trebalo da lansira najnoviju misiju Starlink iz Floride u sredu, 9. marta, navode američke svemirske snage, iako kompanija SpaceX nije potvrdila vreme poletanja.

  • DANIJELA

    8.3.2022 #1 Author

    Cenim Ilonov odobravanje slobode govora.

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.3.2022 #2 Author

    Odlicna vest za covecanstvo. Bravo.

    Odgovori

  • FRUIT04

    8.3.2022 #3 Author

    Zar je prvo do rata trebalo da dodje….

    Odgovori

  • MAJA

    9.3.2022 #4 Author

    Ta industrija nije bas zastupljena i nema mnogo kompanije koje se bave ovim pitanjima

    Odgovori

  • TASIJA27

    10.3.2022 #5 Author

    Samo gledaju da upetljaju prste nekako

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.3.2022 #6 Author

    odlicna stvar napredak tehnologije samo se treba zapitati dokle to priroda može da izdrži

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...