Upotrebljen najveći 3D štampani polimer na svetu

Švajcarski studenti kreirali trospratni “životni prostor” za putnike u SpaceX letelicama

Hi-techLifestyleSvetVestiZanimljivosti

3.8.2022 19:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švajcarski studenti kreirali trospratni “životni prostor” za putnike u SpaceX letelicama Švajcarski studenti kreirali trospratni “životni prostor” za putnike u SpaceX letelicama
Uz pomoć danske kompanije za razvoj svemirskih tehnologija SAGA Space Architects, tim studenata u švajcarskom istitutu dizajnirao je ono što nazivaju Rosenberg Space Habitat... Švajcarski studenti kreirali trospratni “životni prostor” za putnike u SpaceX letelicama

Uz pomoć danske kompanije za razvoj svemirskih tehnologija SAGA Space Architects, tim studenata u švajcarskom istitutu dizajnirao je ono što nazivaju Rosenberg Space Habitat (RSH), futuristički trospratni prostor – dizajniran da savršeno stane u SpaceX svemirske brodove koje planira najbogatiji ćovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk).

Koristeći najsavremenije proizvodne procese, SAGA-ini partneri u Danskoj i Italiji zatim su oživeli svoju viziju, instalirajući je u školskom “Parku budućnosti”, samoodrživom, eksperimentalnom otvorenom prostoru, navodi se u kompanijinom saopštenju za javnost koje prenosi Gizmodo.

RSH, najviša 3D štampana polimerna struktura na svetu, visoka je impresivnih sedam metara. Ideja je da studenati Instituta u Rozenbergu što bolje razumeju šta je potrebno ljudima da napreduju u svemiru. Da bi to iskustvo bilo dodatno ubedljivo, tim je u taj prostor dodao čak i kućnog ljubimca – robotskog psa kompanije Boston Dynamics Spot.

Spoljna školjka staništa je 3D štampana pomoću specijalnog polimera koji se može ponovo razgraditi i ponovo odštampati u neku drugu strukturu po potrebi. Njegova tri nivoa imaju različite namene: prizemlje je istraživačka laboratorija, dok drugi i treći nivo pružaju prostor za život i odmor.

“RSH je najsavremenije što postoji u rzvoju analognih svemirskih staništa“, rekao je Sebastijan Frederiksen (Sebastian Frederiksen), osnivač SAGA Space Architects. „Razvijen je u rekordnom vremenu od početnih skica do konačnog potpuno funkcionalnog staništa za samo nekoliko meseci.“

Institut se nada da će studenti uskoro moći da testiraju hardverske i softverske alate u tom prostoru kako bi naučili kako je živeti na površini druge planete.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...