zapošljavanje programera u razvojnom centru u podgorici

Startap kompanija Uhura Solutions obezbedila investiciju od 1,8 miliona dolara

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVesti

27.4.2022 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Startap kompanija Uhura Solutions obezbedila investiciju od 1,8 miliona dolara Startap kompanija Uhura Solutions obezbedila investiciju od 1,8 miliona dolara
Startap kompanija Uhura Solutions, koja je razvila platformu za analizu ugovora baziranu na veštačkoj inteligenciji, obezbedila je investiciju od 1,8 miliona dolara. Kompanija, sa... Startap kompanija Uhura Solutions obezbedila investiciju od 1,8 miliona dolara

Startap kompanija Uhura Solutions, koja je razvila platformu za analizu ugovora baziranu na veštačkoj inteligenciji, obezbedila je investiciju od 1,8 miliona dolara.

Kompanija, sa sedištem u Londonu i R&D centrom u Crnoj Gori, koju su osnovali i vode crnogorski inovatori, investiciju će iskoristiti za širenje tima sa posebnim akcentom na zapošljavanje programera u razvojnom centru u Podgorici i za skaliranje operacija, prenosi Mina.

Finansiranje je predvodio fond SuperSeed Ventures uz učešće Newable Ventures i dosadašnjeg investitora South Central Ventures, prenosi PR Centar.

Uhura Solutions je, kako su objasnili iz kompanije, razvila low-code platformu za inteligentnu analizu ugovora koja čini veštačku inteligenciju lako dostupnom poslovnim korisnicima.

„Platforma pokušava da reši probleme sve većeg jaza koji se javlja između potrebe za veštačkom inteligencijom i potrebnog tehnološkog znanja da se ova rešenja primene. Budući da veštačka inteligencija zahteva napredne kompetencije, kompanijama često nedostaje neophodno znanje da pokrenu automatizacije procesa zasnovane na veštačkoj inteligenciji“, objasnili su iz Uhura Solutions.

Izvršni direktor i suosnivač Uhura Solutions, Đuro Stojanović, kazao je da mnoge kompanije, uključujući i one najveće, i dalje imaju značajne probleme sa kompleksnošću poslovnih procesa.

„Želimo da oslobodimo ljudsku kreativnost automatizacijom složenih poslovnih procesa. Time što dajemo mogućnost lakšeg i bržeg razvoja rešenja za inteligentnu analizu ugovora, omogućavamo efikasnije korišćenje resursa i vremena. Platformu vidimo kao kapiju ka veštačkoj inteligenciji, koja omogućava onima koji nemaju znanje programiranja da lakše pristupe prednostima veštačke inteligencije“, objasnio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, razvoj veštačke inteligencije do sada je bio povezan sa naprednim poznavanjem programiranja i tehnologije, a kompanija želi da razbije tu barijeru i omogući klijentima sa ekspertizom u poslovnom domenu da kreiraju rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji i bez naprednog znanja programiranja.

Kreativci i ideje
Foto: Freepik.com

„Koristimo najnovije algoritme veštačke inteligencije, koji uključuju obradu slike i prirodnog jezika, kako bismo postigli izuzetnu preciznost i skratili vreme obrade dokumenata sa nekoliko sati na nekoliko sekundi. U kombinaciji sa low-code pristupom razvoju, ovo pruža višestruke prednosti za kompanije – od veće produktivnosti i efikasnosti radnih procesa do uštede vremena“, naveo je Stojanović.

Izvršni partner SuperSeed Venturesa, fonda koji je predvodio finansiranje, Mads Jensen, kazao je da sa Uhura platformom kompanije čine veliki iskorak u pogledu toga koliko je lako primeniti veštačku inteligenciju za automatizaciju složenih poslovnih procesa.

„Uzbuđeni smo zbog tehnologije koja puno obećava i našeg novog partnerstva sa grupom izvanrednih osnivača”, rekao je Jensen.

Low-code pristup omogućava značajnu konkurentsku prednost, čineći platformu potpuno prilagodljivom za individualne klijente, nudeći fleksibilnost koju mnoge kompanije traže. Pristup sofisticiranoj veštačkoj inteligenciji preko low-code platforme čini lako dostupnim automatizaciju složenih procesa koji uključuju klasifikaciju podataka, ekstrakciju, pregled dokumenata i inteligentnu analizu.

Platforma omogućava kompanijama da usmere manje resursa na pregled i obradu dokumenata, a više resursa ka rešavanju ili poboljšanju specifičnih problema koji zahtevaju ‘ljudski’ dodir.

Osnivači Uhura Solutions su Đuro Stojanović, Bojan Tešić, Blažo Crvenica i Mladen Marković. Ovaj tim iza sebe ima preko 20 godina iskustva rada u velikim internacionalnim kompanijama, međunarodnim i organizacijama civilnog društva kao i akademskoj zajednici. Predstavljaju i prvi tim iz Crne Gore koji je primljen u Techstars program, jedan od najpoznatijih svjetskih akceleratora za startap realizovan u saradnji sa britanskom bankom Barclays.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...