Trka za prelazak na električna vozila

Stellantis i Samsung grade fabriku baterija u SAD

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

25.5.2022 11:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Stellantis i Samsung grade fabriku baterija u SAD Stellantis i Samsung grade fabriku baterija u SAD
Stellantis i južnokorejski Samsung najavili su zajedničko ulaganje više od 2,5 milijardi dolara u fabriku za proizvodnju litijum-jonskih baterija u Sjedinjenim Američkim Državama. Planirano... Stellantis i Samsung grade fabriku baterija u SAD

Stellantis i južnokorejski Samsung najavili su zajedničko ulaganje više od 2,5 milijardi dolara u fabriku za proizvodnju litijum-jonskih baterija u Sjedinjenim Američkim Državama. Planirano je da postrojenje bude otvoreno 2025. godine u Kokomu u Indijani. Biće to prvo Samsungovo postrojenje za proizvodnju baterija u SAD.

Osnivači Stellantisa, kompanije Chrysler i Fiat, ubrzavaju prelazak na proizvodnju električnih vozila u SAD, nakon što su počeli da zaostaju za konkurencijom, ocenjuje Financial Times. Investicija je usledila nakon nedavnih dogovora južnokorejskih rivala LG Energy i SK On sa svetskim proizvođačima automobila o zajedničkom ulaganju u SAD.

Prema saopštenju multinacionale kompanije Stellantis, sa Samsungom je u utorak potpisan konačan obavezujući sporazum o zajedničkom ulaganju u fabriku baterija za električna vozila. Biće otvoreno 1.400 radnih mesta, a početni godišnji kapacitet proizvodnje biće 23 gigavat sati (GWh), a kasnije 33 GWh. Ukupni kapacitet proizvodnje mogao bi dalje da raste, prateći očekivani porast potražnje za električnim vozilima.

Samsung će u novoj fabrici u Indijani primeniti svoju najsavremeniju PRiMX tehnologiju proizvodnje baterija i modula za baterije, za tržište Severne Amerike. Samsung je prošle godine lansirao svoj vrhunski tehnološki brend baterija PRiMX, kao prvi u industriji, koji je predstavio u januaru.

Stellantis je najavio planove za globalnu godišnju prodaju pet miliona električnih vozila do 2030. godine. Stellantis takođe planira da poveća ukupni kapacitet baterija na približno 400 GWh do 2025. godine, uz podršku pet fabrika za proizvodnju baterija, za šta je planirano ulaganje od 35 miijardi dolara.

Stellantis je četvrti po velični proizvođač automobila u svetu, koji je formiran prošle godine spajanjem kompanija Fiat, Chrysler i PSA Group (Peugeot, Opel, Citroen i drugi). Stellantis je u martu najavio zajedničko ulaganje 4,1 milijarde dolara sa južnokorejskom kompanijom LG za izgradnju fabrike baterija u Kanadi.

  • GOCA BG

    25.5.2022 #1 Author

    Potraznja za el.vozilima ce tek biti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...