prosečni izdaci studenata porasli za više od sedam odsto međugodišnje

Sve veća briga Francuza zbog rasta troškova života

SvetVesti

23.8.2022 19:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sve veća briga Francuza zbog rasta troškova života Sve veća briga Francuza zbog rasta troškova života
Francuzi su zabrinuti zbog pada životnog standarda usled rastućih troškova života, posebno energije. Dok su cene hrane, energije i goriva u Francuskoj, koje su... Sve veća briga Francuza zbog rasta troškova života

Francuzi su zabrinuti zbog pada životnog standarda usled rastućih troškova života, posebno energije. Dok su cene hrane, energije i goriva u Francuskoj, koje su već pogođene krizom Covid-19, naglo porasle posle ukrajinsko-ruskog rata, očekuje se da će toplotni talas i suša u letnjim mesecima doprineti još većem rastu cena.

Sesabil Dafren (Saisabil Dafraine), studentkinja mašinstva koja živi u Versaju, smatra da je njen životni standard opao jer su joj prihodi isti, piše Anadolu Agency.

„Cena svakog proizvoda je porasla za najmanje evro ili dva, te ako kupite 20 ili 50 proizvoda to znači da će vaš račun sada biti veći od 20 do 50 evra. Ne mogu da zamislim kako žive osobe koje primaju minimalnu platu“, kaže Dafrin.

Takođe, ona dodaje da je pre nekoliko godina za oun rezervoar benzina izdvajala 50 do 60 evra, a da je sada potrebno od 90 do 100 evra.

Još jedan Frnacuz Alhasan Binate, stanovnik Gusenvila, predgrađa prestonice Pariza, kaže da ne plaća račune za struju ispod 40 evra mesečno i da cene svakodnevno rastu, te da je život u Francuskoj danas zaista skup.

Linda, stanovnica Sen Denisa, izjavila je da je poslednjih meseci došlo do ozbiljnog porasta cena energije i hrane, i dodala da ima sreće što njena deca sama zarađuju, odrasli su ljudi, ali da se pita kako žive roditelji sa malom decom.

U međuvremenu, Musaui Fuad, koji radi u građevinarstvu, istakao je da su cene svuda porasle, od goriva do radnog materijala, napominjući da je cena goriva udvostručena, a kvadratni metar parketa u poslednjih mesec dana povećan za četiri evra.

Cene energije u Francuskoj porasle su u julu za 28,5 odsto

Očekuje se da će cene hrane i energenata, koje su naglo porasle tokom ukrajinsko-ruskog rata, još više rasti zbog toplotnog talasa i suše tokom leta.

Prema podacima francuskog Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomske studije (INSEE), inflacija u zemlji je u julu dostigla 6,1 odsto na godišnjem nivou. Najveći rast su zabeležile cene energenata od 28,5 odsto.

Prema Francuskoj nacionalnoj federaciji studentskih udruženja, prosečni troškovi studenata na početku školske godine dostižu 2.527 evra. FAGE je objavio da ovo odgovara povećanju od 7,38 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, opisujući ovo povećanje kao „istorijsko“.

  • IVAN

    23.8.2022 #1 Author

    I kod nas treba da se zapitaju

    Odgovori

  • GAGA

    23.8.2022 #2 Author

    Nisu oni navikli…

    Odgovori

  • TATJANA

    24.8.2022 #3 Author

    Svuda je slicna situacija

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.8.2022 #4 Author

    Nema šanse da bi se ljudi toliko žalili i primećivali poskupljenje da je inflacija 7%,

    Odgovori

  • BOJANA

    24.8.2022 #5 Author

    U celom svetu je slična situacija.

    Odgovori

  • goca87

    24.8.2022 #6 Author

    Manje,više, svuda isto…

    Odgovori

  • MarijaS

    26.8.2022 #7 Author

    Nigde nije bolje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...