U planu i izgradnja marine vredne dve milijarde dolara

Albanija gradi novu luku, bazu NATO-a

Svet

16.1.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Albanija gradi novu luku, bazu NATO-a Albanija gradi novu luku, bazu NATO-a
Uprava luke Drač u Albaniji saopštila je da će uskoro biti otvoren tender za izgradnju novog teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog... Albanija gradi novu luku, bazu NATO-a

Uprava luke Drač u Albaniji saopštila je da će uskoro biti otvoren tender za izgradnju novog teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog kvartala 2024.


Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspešnog završetka izvedbenog projekta novog objekta, objavila je uprava luke Drač, a prenosi Poslovni.hr.

Detaljni projekt izradio je konzorcijum koji se sastoji od holandske inženjerske kompanije Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, saopštila je ranije Vlada Albanije.

U prva tri meseca 2024. godine otvara se međunarodni tender za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom projekta i dobijanjem razvojne dozvole za 1. fazu izgradnje, održaće se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni deo ovog strateškog projekta.

Investicija dve milijarde dolara

Nova luka biće izgrađena u području Porto Romano u severozapadnom delu Drača. Postojeća luka u južnom delu grada pretvoriće novi se u novi turističko – stambeni projekt s marinom vredan dve milijarde evra, a glavni investitor je kompanija Emaar, sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Rok za dovršetak izgradnje je pet godina. Takođe se planira da se luka u Porto Romanu železnicom poveže s intermodalnim terminalom u Prištini i intermodalnim terminalom u Strugi u Severnoj Makedoniji.


To je potvrdila i ministarka infrastrukture i energetike Albanije, Belinda Baluku, koja je izjavila da se uporedo s proširenjem lučkih kapaciteta u Draču sprema i proširenje postojećeg autoputa Tirana – Drač (SH2) izgradnjom zaustavne trake uz minimalne troškove eksproprijacije zemljišta, izgradnja zaobilaznice oko Tirane, čime bi se ista nadogradila na standard autoputa, te novom prugom do Prištine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...