Kompanija ranije objavila da bez posla ostaje više od 18.000 radnika

Amazon spreman za novu rundu otpuštanja radnika

SvetU fokusu

18.1.2023 16:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Amazon spreman za novu rundu otpuštanja radnika Amazon spreman za novu rundu otpuštanja radnika
Amazon.com, koji se bori sa usporavanjem rasta online prodaje i priprema se za moguću recesiju, te je spreman da započne novi krug otpuštanja. Kompanija... Amazon spreman za novu rundu otpuštanja radnika

Amazon.com, koji se bori sa usporavanjem rasta online prodaje i priprema se za moguću recesiju, te je spreman da započne novi krug otpuštanja.

Kompanija je ranije ovog meseca objavila da otpušta više od 18.000 zaposlenih u svojim korporativnim redovima, što je najveći broj radnih mesta u njenoj istoriji.

Restriktivne mere su počele prošle godine i u početku su najteže pale na Amazonovu grupu za uređaje i usluge, koja pravi Alexa digitalnog asistenta i Echo pametne zvučnike. Najnovija runda najviše će uticati na maloprodajni sektor i ljudske resurse, prenosi Bloomberg.

Iako smanjenja predstavljaju samo oko jedan odsto ukupne radne snage, koja uključuje stotine hiljada radnika u skladištu i isporuci po satu, ona iznose oko šest odsto od 350.000 zaposlenih u Amazonu širom sveta.

„Amazon je u prošlosti prošao kroz neizvesne i teške događaje u poslovanju, a mi ćemo to i dalje činiti“, rekao je ranije ovog meseca glavni izvršni direktor Endi Džesi ( Andy Jassy ) u dopisu zaposlenima i dodao da će ove promene „pomoći da nastavimo sa našim dugoročnim mogućnostima sa jačom strukturom troškova“.

Najveći svetski prodavac na mreži proveo je veći deo prošle godine prilagođavajući se naglom usporavanju rasta e-trgovine pošto su se kupci vratili navikama pre pandemije. Amazon je odložio otvaranje skladišta i zaustavio zapošljavanje u svojoj maloprodajnoj grupi. To je proširilo zamrzavanje na korporativno osoblje kompanije, a zatim počelo da pravi rezove.

Amazon je među nekoliko velikih tehnoloških kompanija koje smanjuju svoje kapacitete, uključujući Cisco Sistems, Intel, Meta Platforms, Qualcomm i Salesforce.

U svom dopisu, Džesi je rekao da će kompanija iz Sijetla obezbediti otpremnine, prelazne zdravstvene beneficije i zapošljavanje pogođenim radnicima.

  • Dunja5

    18.1.2023 #1 Author

    Bas uzasno.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.1.2023 #2 Author

    Koliko je to velika firma kada planira otpuštanje 18000 radnika.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.1.2023 #3 Author

    Ovo je najveci broj otpustanja pored Microsofta,porazavajuce…

    Odgovori

  • Jovana24

    18.1.2023 #4 Author

    Ne vredi, propasce ….

    Odgovori

  • TATJANA

    19.1.2023 #5 Author

    Samo se nižu naslovi od kompanije do kompanije, ko i koliko radnika otpušta, što je zastrašujuće cinjenica

    Odgovori

  • COKA

    20.1.2023 #6 Author

    Vise od 18000 radnika? Jadni ljudi!

    Odgovori

  • Coka13

    25.1.2023 #7 Author

    Svakodnevno se nižu vesti o otpuštanjima, čak i najveće kompanije trpe velike gubitke, ono što je najveći problem pored toga što ljudi ostaju bez posla jeste to što će i oni koji ostanu za istu platu raditi tri puta veći posao.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...